Kuřecí ramen

XT2A3688

ZÁSADNĚ ZDRAVĚ I KUŘECÍ RAMEN I JAPONSKO I RECEPT


Předem musíme upozornit, že příprava téhle japonské polévky vyžaduje čas. Čajová vejce, domácí nudle, pikantní pasta k dochucení... Ale ten pocit, když misku plnou dobrot zalijete parádním tmavým kuřecím vývarem!

SUROVINY

Na čajová vejce:

150 ml silného černého čaje s bergamotem

100 ml tamari 100 ml javorového sirupu

1 lžíce (korejského) sezamového oleje

2 stroužky česneku bez vnitřního klíčku

1 jarní cibulka – zelená část ½ chilli papričky „ptačí oko“ (lze vynechat)

1 lžíce nasekaného zázvoru

6 vajec uvařených podle vaší chuti

 

Na nudle ramen:

10 g pečené sody 100 ml vody

300 g špaldové mouky

175 ml vody

Na vývar:

1,1 kg kuřecích hřbetů a 0,7 kg kuřecích krků (anebo 1,8 kg kuře - cích křídel, ale pozor, vývar bude tučnější)

1 lžička (rýžového) oleje

2 cibule

1 pór větší

špalík zázvoru (asi 10 cm dlouhý)

1 palička česneku

2,5 l vody

8 sušených hub šiitake

15cm kus řasy kombu

1 lžíce (hrubozrnné) soli

½ lžičky bílého pepře

 

Na pastu k dochucení:

6 stroužků česneku

menší kousek zázvoru (asi 3 cm dlouhý)

80 ml (rýžového) oleje

3 lžíce chilli pasty kočudžang

3 lžíce světlé tahini pasty

2 lžíce tamari

1 lžíce korejského sezamového oleje

1 lžíce (jablečného) octa

1 lžíce javorového sirupu

 

K dokončení (na 1 porci):

silný kuřecí vývar

3 lžíce pasty k dochucení

150 g nudlí ramen

1 čajové vejce

kuřecí maso

3 houby šiitake

½ jarní cibulky

1 lžíce sezamových semínek opečených nasucho

čerstvý koriand

XT2A3666

Postup:

Až pět dní předem, minimálně ale 12 hodin, si připravte čajová vejce: čaj smíchejte s tamari, javorovým sirupem a sezamovým olejem.  Nakrájejte nadrobno česnek, nať jarní cibulky, případně chilli a s nasekaným zázvorem přidejte k čajové směsi. Uvařená oloupaná vejce vložte do čajového nálevu na alespoň 12, ale ideálně 24 hodin. Uchovávejte v lednici.

Recept na nudle ramen mám od pana Cuketky, kde najdete také detailní postup (www.cuketka.cz). Troubu předehřejte na 120 °C, na plech vysypte v tenké vrstvě jedlou sodu a alespoň 1 hodinu pečte. Ve vodě rozpusťte 1 lžičku pečené sody. Do mísy kuchyňského robotu dejte mouku, udělejte do ní důlek a přilijte vodu se sodou. Míchejte hákem na těsto do konzistence hrubé drobenky (něco přes minutu). Na pracovní ploše poté drobenku zmáčkněte do jedné velké koule a aspoň 5 minut těsto ručně hněťte a překládejte. Poté ho zabalte do potravinářské fólie a dejte minimálně na 1 hodinu, ideálně přes noc do lednice. Druhý den těsto pořádně prožeňte strojkem na těstoviny, až získáte plát těsta o síle 2 mm. Takto připravené těsto pořádně pomoučněte a projeďte řezacím nástavcem nebo nakrájejte nožem. Nudle se vaří ve velkém množství neosolené vody nebo přímo ve vývaru 2–3 minuty.

Pusťte se vývaru: kuřecí maso i kosti omyjte pod studenou vodou a papírovou utěrkou osušte. V míse promněte s rýžovým olejem a vyskládejte na plech s cibulí, pórem, zázvorem i česnekem. Zeleninu překrojte napříč a položte řezem dolů. Pečte v troubě 60–75 minut při 200 °C.

Opečené suroviny dejte do hrnce se 2 l vody. Do použitého plechu vlijte ještě ½ l vařící vody, nechte chvilku odstát a odmočenou „šťávu“ přilijte do hrnce, nevyužitého výpeku by byla škoda! Přidejte šiitake a řasu, sůl a pepř. (Pokud máte možnost suroviny do vývaru ogrilovat, určitě toho využijte, kouřové aroma je nenahraditelné.)

Vývar vařte mírným varem v hrnci bez poklice hodinu a půl. Poté ho sceďte, bude ho 1,5–1,8 l.

Na pastu k dochucení ramenu nasekejte nadrobno česnek a zázvor a pozvolna opékejte dozlatova na rýžovém oleji (pozor – nespalte!). Pak přidejte chilli pastu, tahini a postupně smíchejte s ostatními surovinami. Vymíchejte ve voňavou a pikantní pastu.

A jdeme do finále: Ohřejte vývar, ochuťte ho pastou a pak v něm uvařte/ohřejte nudle. Do misky vložte rozpůlené čajové vejce, teplé kuřecí maso, šiitake, jarní cibulku, sezamová semínka a čerstvý koriandr, nudle a vše zalijte horkým vývarem. A až to dojíte, dejte mi vědět, jestli jste si ramen taky zamilovali, jo?

XT2A3663

XT2A3619

XT2A3676

text a foto: Jana Králíková, @zasadnezdrave