Zakázané ovoce

IMG_6586

RECEPT I DRINK I POŽITEK I SLADKÉ POTĚŠENÍ I KOKTEJL


Jaké pocity ve vás vyvolá drink s názvem Zakázané ovoce? Slastné, požitkářské a možná trochu nenasytné? Tenhle koktejl totiž chutná jako meruňkovo-broskvová bublanina od babičky, které se nemůžete nabažit a jíte, dokud není prázdný celý plech. Nejdřív se tomu snažíte odolat, možná si dokonce řeknete, že byste tolik sladkého neměli... Ale za chvíli pochopíte, že tahle emoce je silnější než vy. Nezbývá než se svým choutkám poddat a dát si tolik Zakázaného ovoce, kolik hrdlo ráčí. Koneckonců, na přípravě tohoto koktejlu není nic složitého, a my vás navíc naučíme, jak si připravit domácí vanilkový sirup. Pak už si ho můžete namíchat úplně všude a úplně všechen!

ZAKÁZANÉ OVOCE

40 ml vodky

40 ml broskvového likéru (zkuste třeba Peachtree)

30 ml meruňkového pyré

15 ml domácího vanilkového sirupu

10 ml limetové šťávy

20 ml šumivého vína

Všechny ingredience kromě šumivého vína vlijte do šejkru (skvěle však poslouží i klasická zavařovačka). Protřepte a nalijte do skleničky na stopce, ideálně typu kupetka (coupette). Šumivé víno nalijte do malé degustační skleničky a podávejte vedle drinku zvlášť, aby si každý konzument mohl nakonec vlít víno do koktejlu sám.

IMG_5029

VANILKOVÝ SIRUP

750 ml vody

1 kg cukru krystal

2 vanilkové lusky

Vodu s cukrem přiveďte v hrnci k varu a nechte chvíli probublávat, aby cukr znovu nezkrystalizoval. Vanilkové lusky podélně rozřízněte, nožem vyškrábněte semínka uvnitř a přidejte je do cukrového sirupu. Vše krátce společně povařte a nechte vychladnout. Vanilkový sirup skvěle poslouží i při pečení vašeho oblíbeného moučníku.

IMG_6577

IMG_6583

text: Iva Strouhalová | foto: Michaela Dobiášová