RECEPT I DRINK I POŽITEK I SLADKÉ POTĚŠENÍ I KOKTEJL
Jaké pocity ve vás vyvolá drink s názvem Zakázané ovoce? Slastné, požitkářské a možná trochu nenasytné? Tenhle koktejl totiž chutná jako meruňkovo-broskvová bublanina od babičky, které se nemůžete nabažit a jíte, dokud není prázdný celý plech. Nejdřív se tomu snažíte odolat, možná si dokonce řeknete, že byste tolik sladkého neměli... Ale za chvíli pochopíte, že tahle emoce je silnější než vy. Nezbývá než se svým choutkám poddat a dát si tolik Zakázaného ovoce, kolik hrdlo ráčí. Koneckonců, na přípravě tohoto koktejlu není nic složitého, a my vás navíc naučíme, jak si připravit domácí vanilkový sirup. Pak už si ho můžete namíchat úplně všude a úplně všechen!
ZAKÁZANÉ OVOCE
40 ml vodky
40 ml broskvového likéru (zkuste třeba Peachtree)
30 ml meruňkového pyré
15 ml domácího vanilkového sirupu
10 ml limetové šťávy
20 ml šumivého vína
Všechny ingredience kromě šumivého vína vlijte do šejkru (skvěle však poslouží i klasická zavařovačka). Protřepte a nalijte do skleničky na stopce, ideálně typu kupetka (coupette). Šumivé víno nalijte do malé degustační skleničky a podávejte vedle drinku zvlášť, aby si každý konzument mohl nakonec vlít víno do koktejlu sám.
VANILKOVÝ SIRUP
750 ml vody
1 kg cukru krystal
2 vanilkové lusky
Vodu s cukrem přiveďte v hrnci k varu a nechte chvíli probublávat, aby cukr znovu nezkrystalizoval. Vanilkové lusky podélně rozřízněte, nožem vyškrábněte semínka uvnitř a přidejte je do cukrového sirupu. Vše krátce společně povařte a nechte vychladnout. Vanilkový sirup skvěle poslouží i při pečení vašeho oblíbeného moučníku.
text: Iva Strouhalová | foto: Michaela Dobiášová