Gimlet se šípkovou

3DD93522-26C3-4166-88CC-F184BE3B1AEB_1_201_a

RECEPT I DRINK I GIMLET I ŠÍPKOVÝ KORDIAL I GEORGĚ NĚMEC I KOKTEJL


„Uděláme to na šípkové omáčce.“ „Se zelím!“ Všichni známe legendární scénku ze Slavností sněženek. Ta mi jako první proběhla hlavou, když jsem viděl recept od kolegyně Janči. Gimlet srnčí se šípkovou chuťově podpoří a zároveň odlehčí těžší jídlo. Je to jednoduchý koktej, který patří mezi mé nejoblíbenější. Původ této klasiky je nejasný. Jedna verze praví, že byl drink pojmenován podle nástroje zvaného gimlet, který se používal na vrtání děr do dřeva. Ostrý tvar nástroje měl připomínat štiplavou chuť limetového drinku. Druhá verze se opírá o doktora sira Thomase Gimletta (1857–1943). Ten nařídil přidávat limetový sirup, tzv. cordial, do ginu Britskému královskému námořnictvu proti kurdějím. Kordialy vznikaly původně jako alkoholické a později nealkoholické nápoje, které byly připravovány z plodů a bylin s přidáním cukru jako konzervantu. Spolu si ukážeme, jak na takový šípkový kordial, který můžete použít k přípravě osvěžujícího gimletu nebo nealkoholického nápoje.

49698A37-7D47-4CCF-8BDE-C75BA9732AF3_1_201_a

Rose hip gimlet (šípkový gimlet)

4 cl ginu

3 cl šípkového kordialu*

2 cl vody

Odměřte všechny ingredience do míchací sklenice s kostkami ledu a lžičkou promíchejte. Přelejte bez ledu do krátké skleničky na nožičce. Tentýž obsah můžete promíchat v šejkru. Dosáhnete tak vzdušnějšího a lehčího drinku. Pro nealkoholickou verzi odměřte 4 cl kordialu a dolijte sodou na led.

CFEEF176-EDCE-4486-803B-5F8213CE1CEF_1_201_a        118A81A2-E584-4E11-A95A-1A00D1DBC7B3_1_201_a

11F49377-4B6E-4567-8477-264FDEB66169_1_201_a

*šípkový kordial

10 g růže šípkové (znáte jako sypaný šípkový čaj)

2 g ibiškového sypaného čaje pro výraznější červenou barvu (lze vynechat)

20 cl vody

100 g cukru

7 g kyseliny citronové

Sypané čaje zalijte horkou vodou, nechte louhovat, a dokud je čaj teplý, promíchejte s cukrem a kyselinou citronovou. Louhujte do vychladnutí (klidně i přes noc). Studený kordial přelejte přes cedník nebo plátýnko a uchovávejte v chladu.

2C7FE98E-9A47-4D00-80F2-3AE1EE30484E_1_201_a

text a foto: Jiří George Němec