RECEPT I SRNČÍ SE ŠÍPKOVOU I KNEDLÍK I ZÁSADNĚ ZDRAVĚ I OBĚD
Co by to bylo za svatbu bez svatebního oběda? Doba si žádá mimořádnou inspiraci, pokud se berete a nemáte jak a kde uspořádat klasickou svatební hostinu, můžete se do kuchtění pustit sami. Takovou srnčí šípkovou navíc kromě svatebčanů jistě ocení i pan (novo)manžel jen tak k nedělnímu obědu. Podávat ji můžete s houskovým knedlíkem, do kterého podaří-li se vám propašovat pár nasekaných kopřiv, zaděláte si na jarní Velikonoční obyčej, sváteční „hlavičku“ plnou bylinek, u které se už nikdo ošívat nebude!
Suroviny na 6 porcí
Na maso s omáčkou:
2 cibule
2 mrkve
2 řapíky celeru
2 lžíce přepuštěného másla
700 g srnčí kýty (na kostky)
čerstvý pepř
1/2 lžičky kůry z neošetřeného pomeranče
1/2 lžičky soli
5 kuliček nového koření
4 bobkové listy
1/2 badyánu
1/4 lžičky skořice
300 ml červeného vína
400 g konzervovaných rajčat
600 ml zeleninového vývaru
5 lžic šípkové marmelády
Na knedlíky:
500 g hrubé mouky
1/4 lžičky soli
160 ml 30% smetany
160 ml vody
10 g (suchého) droždí
1 vejce
80 g houskového pečiva
1 hrst čertsvě sekaných kopřiv
tuk na potření
1. Na stejně velké kostičky nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu postupně otestujte na přepuštěném másle. Začněte mrkví a celerem, na závěr přidejte cibuli, aby se nespálila.
2. Do restovaného základu přidejte srnčí kýtu, okořeňte, osolte a opečte masové kostky ze všech stran.
3. Zalijte vínem, nechte odpařit alkohol a přidejte konzervovaná rajčata. Při nízkém stupni nechte mírně vařit, do změknutí masa, za občasného podlévání vývarem. Zabere to asi 3 hodiny.
4. Připravte si kynuté knedlíky – Prosátou mouku osolte a promíchejte.
5. Do teplé vody se šlehačkou přidejte droždí a vejce a prokvedlejte. Vlijte do mouky a v robotu nebo v ruce vyhněťte v pevné a lehce lepivé, ale nadýchané těsto.
6. Přidejte pečivo a znovu promíchejte a nadýchejte. Nechte kynout při pokojové teplotě asi 1 hodinu zakryté potravinovou folií.
7. Jakmile těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem, rozpulte nebo rozčtvrťte ho a vyválejte do šišek, které nechte ještě alespoň půl hodiny nakynout pod navlhčenou utěrkou.
8. Dejte vařit nižší množství vody do hrnce s pařákem a podle velikosti nakynuté knedlíky napařujte asi 15-20 minut.
9. Hotové knedlíky rozpulte, abyste zjistily, jestli jsou dobře uvařené. Nejlépe vám to půjde nití.
10. Na závěr dochuťte maso solí, pepřem a šípkovou marmeládou. Lehce provařte a podávejte s houskovým knedlíkem.
text a fotografie - Jana Králiková, Zásadně zdravě