PISTÁCIOVÝ DORT s citronovou polevou

XT1A6191

RECEPT I SVATEBNÍ DORT I PISTÁCIOVÝ DORT I ZÁSADNĚ ZDRAVĚ


Máte rádi mandle – a marcipán? A umíte si představit, jak chutná taková dobrota z pistácií? DOKONALE! Představuju vám svůj pistáciový dort bez lepku a laktózy, slazený javorovým sirupem a datlemi a se svěží citronovou polevou, kterou můžete připravit úplně bez cukru. Ukrojte si kousek, ochutnejte, zavřete oči a cestujte se mnou do Levanty – do Izraele, Palestiny, Libanonu, Jordánska a Sýrie – do oblasti, kde v kuchyni hrají prim barvy a výrazná, nikoli pálivá koření, ve sladkých pokrmech pak ořechy, datle, fíky a med. Dort je inspirovaný recepty izraelsko-britského šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho, jehož kuchařky vycházejí i u nás.

XT1A6186

Na dort:

5 vajec


70 ml javorového sirupu


150 g (přepuštěného) másla, rozehřátého


50 g rýžové mouky


1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)


1 lžíce Amaretta


120 g datlí


200 g pistácií


1,5 lžičky čerstvé citronové kůry

 

Na polevu:

100 g moučkového cukru nebo sušeného kokosového mléka

1,5–2 lžíce citronové šťávy

 

K dozdobení:

pistácie

jedlé květy

 

  1. Celá vejce vyšlehejte s javorovým sirupem do pěny.

  2. Postupně zašlehávejte máslo. Postupujte podobně, jako byste připravovali majonézu, tedy máslo přilévejte tenkým pramínkem. Vznikne nadýchaná emulze.

  3. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte k vyšlehané směsi.

  4. Přilejte Amaretto. Přidejte nasekané datle, pistácie, které jste v robotu nebo sekáčku rozmixovali na moučku, a citronovou kůru. Zlehka promíchejte.

  5. Směs nalejte do formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem.

  6. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C (horní a spodní ohřev) na 50 minut.

  7. Připravte polevu: buď tradičně z moučkového cukru a citronové šťávy, nebo bez cukru – v tom případě do sušeného kokosového mléka (osvědčila se mi značka Sense Coco) vidličkou zašlehejte citronovou šťávu do konzistence husté glazury.

  8. Vychladlý dort přelejte polevou, nechte zatuhnout a na závěr dozdobte pistáciemi a květy (pokud sáhnete k eustomě, stonky obalte alobalem, ať nepřijdou do kontaktu s jídlem, eustoma neboli jícnovka není jedlá).

     

    XT1A6094   

 

text a fotografie - Jana Králiková, Zásadně zdravě

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.