Francouzka

344133116-img_3240

VÁNOČNÍ DRINK I RECEPT I ÚPLNĚ VŠUDE I FRANCOUZKA I BKN


Máloco zahřeje v zimním nečasu tak spolehlivě jako teplý drink posílený „něčím ostřejším“. Napadlo by vás ale povýšit takový vánoční svařený mošt na slavnostní přípitek? Věřte nevěřte, jde to! A není za tím žádný vánoční zázrak, nýbrž kombinace sofistikovaného francouzského koňaku a upřímné moravské slivovice. Koktejl Francouzka vznikl v brněnském Baru, který neexistuje. Pro tuto adventní a vánoční sezonu však tamní barmani pořídili Francouzce pořádně teplý kabátek, aby jí, holce jedné koňakové, nebyla zima. A hlavně aby nebyla zima vám!

344134229-img_3218

Horká Francouzka

25 ml koňaku
15 ml stařené slivovice
15 ml sirupu z bílé čokolády 30 ml jablečného moštu
15 ml citronové šťávy hvězdička badyánu

Sirup, mošt a citronovou šťávu smíchejte v rendlíčku a ohřejte na sporáku, případně na trysce kávovaru. Prohřátou nealkoholickou směs odstavte z plamene a až poté přilijte koňak a slivovici (jinak by se alkohol při ohřívání odpařil a byli byste smutní). Lehce promíchejte a ozdobte plátkem citronu a hvězdičkou badyánu. Teplý koktejl bude skvěle vypadat i chutnat jak v plecháčku či hrnečku, tak ve sklenici.

344134490-img_3269

Francouzka

Oblíbenou sklenici na nožce naplňte ledem a nechte ji vychladit. Do šejkru vlijte všechny ingredience, přihoďte badyán a důkladně protřepte (místo barmanského šejkru lze použít i obyčejnou zavařovací sklenici a pořádně s ní zatřepat). Z vychlazené sklenice vysypte led a nejlépe přes sítko do ní nalijte obsah šejkru. Ozdobte hvězdičkou badyánu.

344134620-img_3267

text: Iva Strouhalová | foto: Michaela Dobiášová