RECEPT I ZÁSADNĚ ZDRAVĚ I KARAMELIZOVANÝ KAPR I VIETNAM
Omrzel vás tradiční kapr v trojobalu s bramborovým salátem? Co zkusit něco exotického? Tahle ryba totiž plave v pikantní kokosové omáčce a voní po limetových listech. Je lahodná, krémová a velmi snadno a rychle hotová. A garantuju vám, že až ji dojíte, budete chtít nášup! Karamelizovaný kapr je oblíbená vietnamská pochoutka nejen v deltě Mekongu v jižní oblasti Vietnamu. Tradičně se připravuje jen v kokosové vodě a karamelu, ale já ho dělám trošku jinak. Recept patří k nejoblíbenějším kouskům na mých kurzech vaření zaměřených na vietnamskou kuchyni. A jak vždycky říkám, tenhle můj vymazlený recept rehabilituje u nás občas opovrhovanou (bahenní) rybu, jakou kapr už z definice je.
NA 4 PORCE POTŘEBUJEME:
4 kapří podkovy nebo filety z bílé ryby či lososa
2–3 lžíce třtinového cukru
2 lžíce kokosového oleje nebo přepuštěného másla
3 šalotky, nakrájené na kostičky
kus zázvoru (asi 3 cm široký, 4 cm dlouhý), nakrájený na kostičky
1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
200 ml kokosové vody
1–2 chilli papričky ptačí oko, nakrájené
1 hrst limetových listů (mražených či sušených)
250 ml kokosového mléka
sůl
pepř
-
Kapří podkovy omyjte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. Osolte a opepřete z obou stran.
-
Ve větší pánvi nebo v nízkém kastrolu rozpusťte cukr, potrvá to asi 3 minuty. Nechte ho zlátnout pomalu a pěkně na sucho (opravdu bez tuku, jen cukr) a hlídejte, aby příliš nezhnědl, nebo dokonce nezčernal. Výsledek by byl nepoživatelný – hořký.
-
Jakmile cukr zkaramelizuje, přidejte tuk a na kostičky nakrájenou šalotku i zázvor a promíchejte. Opékejte další 3 minuty, pak přidejte nadrobno nakrájený česnek a znovu promíchejte. Po chvilce směs rozprostřete do krajů a utvořte místo rybě.
-
Do kastrolu přidejte kapra, zalijte ho ideálně kokosovou vodou (můžete i vodou z kohoutku, ale bude potřeba pak omáčku ještě o něco víc dochutit cukrem), přidejte nakrájenou chilli papričku nebo dvě (já dávám dvě, ale možná to na vás bude už dost), limetové listy a přiklopte poklicí. Vařte na mírném stupni 12–15 minut, záleží na velikosti ryby.
-
Potom rybu opatrně vyjměte a zbytek směsi s lístky a chilli zalijte kokosovým mlékem, rozmíchejte a zredukujte v krémovou omáčku, potrvá to asi 5 minut.
-
Dochuťte solí a servírujte s jasmínovou rýží, případně vietnamským koriandrem – rdesnem vonným (na obrázku).
foto a text: Jana Králiková, Zásadně zdravě