CÁ KHÔ TO Karamelizovaný kapr

XT2A5195

RECEPT I ZÁSADNĚ ZDRAVĚ I KARAMELIZOVANÝ KAPR I VIETNAM


Omrzel vás tradiční kapr v trojobalu s bramborovým salátem? Co zkusit něco exotického? Tahle ryba totiž plave v pikantní kokosové omáčce a voní po limetových listech. Je lahodná, krémová a velmi snadno a rychle hotová. A garantuju vám, že až ji dojíte, budete chtít nášup! Karamelizovaný kapr je oblíbená vietnamská pochoutka nejen v deltě Mekongu v jižní oblasti Vietnamu. Tradičně se připravuje jen v kokosové vodě a karamelu, ale já ho dělám trošku jinak. Recept patří k nejoblíbenějším kouskům na mých kurzech vaření zaměřených na vietnamskou kuchyni. A jak vždycky říkám, tenhle můj vymazlený recept rehabilituje u nás občas opovrhovanou (bahenní) rybu, jakou kapr už z definice je.

 

XT2A5181

 

NA 4 PORCE POTŘEBUJEME:

 

4 kapří podkovy nebo filety z bílé ryby či lososa

 

2–3 lžíce třtinového cukru

 

2 lžíce kokosového oleje nebo přepuštěného másla

 

3 šalotky, nakrájené na kostičky

 

kus zázvoru (asi 3 cm široký, 4 cm dlouhý), nakrájený na kostičky

 

1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno

 

200 ml kokosové vody

 

1–2 chilli papričky ptačí oko, nakrájené

 

1 hrst limetových listů (mražených či sušených)

 

250 ml kokosového mléka

 

sůl

 

pepř

 

  1. Kapří podkovy omyjte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. Osolte a opepřete z obou stran.

  2. Ve větší pánvi nebo v nízkém kastrolu rozpusťte cukr, potrvá to asi 3 minuty. Nechte ho zlátnout pomalu a pěkně na sucho (opravdu bez tuku, jen cukr) a hlídejte, aby příliš nezhnědl, nebo dokonce nezčernal. Výsledek by byl nepoživatelný – hořký.

  3. Jakmile cukr zkaramelizuje, přidejte tuk a na kostičky nakrájenou šalotku i zázvor a promíchejte. Opékejte další 3 minuty, pak přidejte nadrobno nakrájený česnek a znovu promíchejte. Po chvilce směs rozprostřete do krajů a utvořte místo rybě.

  4. Do kastrolu přidejte kapra, zalijte ho ideálně kokosovou vodou (můžete i vodou z kohoutku, ale bude potřeba pak omáčku ještě o něco víc dochutit cukrem), přidejte nakrájenou chilli papričku nebo dvě (já dávám dvě, ale možná to na vás bude už dost), limetové listy a přiklopte poklicí. Vařte na mírném stupni 12–15 minut, záleží na velikosti ryby.

  5. Potom rybu opatrně vyjměte a zbytek směsi s lístky a chilli zalijte kokosovým mlékem, rozmíchejte a zredukujte v krémovou omáčku, potrvá to asi 5 minut.

  6. Dochuťte solí a servírujte s jasmínovou rýží, případně vietnamským koriandrem – rdesnem vonným (na obrázku).

 

XT2A4023

 

XT2A4036

 

XT2A4046

 

XT2A4067

 

XT2A4098

 

foto a text:Jana Králiková

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.