Podzimní nadýchaný CHEESECAKE

XT2A3009

RECEPT I ZÁSADNĚ ZDRAVĚ I DÝŇOVÝ CHEESECAKE I JANA KRÁLIKOVÁ


Jahody, borůvky, maliny, meruňky... plody horkého léta zdobily nejeden svatební dort červencových a srpnových svateb. S podzimními oslavami však není nutné uchylovat se jen k čokoládovým a ořechovým dezertům, zkuste třeba cheesecake, doslova sýrový dort, který je tvořen ze dvou vrstev: korpusem z rozdrcených sušenek a čerstvým smetanovým sýrem. Namísto tradiční Philadelphie sáhněte po české Lučině a vyzkoušejte přípravu dortu, kterému sekunduje sytě oranžová dýně ovoněná svůdnou vanilkou a smyslnou skořicí. Nebudete litovat!

Recept na nadýchaný cheesecake pro Mile připravila Jana Králiková, kterou pod přezdívkou Zásadně zdravě sleduje na Instagramu přes 28 tisíc lidí a která svým zápalem nejen pro vaření dokáže prozářit i mlhavý podzimní den.

XT2A3012

Na 1 dort o průměru 18 cm potřebujeme:

 

100 g sušenek

 

50 g sušeného kokosu

 

3 lžíce kokosového oleje

 

200 g dýně hokaido

 

200 g Lučiny

 

2 vejce

 

1 lžíce vanilkového extraktu

 

1 lžička skořice

 

5 lžic javorového sirupu nebo medu

 

2 lžíce kakaa

 

1. V robotu se sekacím nástavcem podrťte sušenky se strouhaným kokosem a kokosovým olejem. Vzniklé těsto může být trošku sypké, to vůbec nevadí.

 

2. Formu vyložte pečicím papírem. Hmotu natlačte na dno a dobře udusejte. Dejte do lednice ztuhnout, zatím si připravte náplň.

 

3. Dýni nakrájejte na kostičky a dejte ji vařit do vody se špetkou soli. Vařte do měkka cca 15 minut.

 

4. Předehřejte troubu na 140 °C.

 

5. Do mísy robotu dejte Lučinu, rozklepněte vejce, přidejte vanilku a skořici, oslaďte sirupem či medem a do hladka rozmixujte – nebo ušlehejte ručním šlehačem. Uvařenou dýni sceďte, přidejte k lučinové směsi a znovu rozmixujte do hladka tak, aby se obsah dostatečně našlehal. Poznáte to podle mnoha drobných bublinek. Dort tak bude báječně nadýchaný.

 

6. Vyndejte formu z lednice a 3⁄4 dýňové hmoty nalijte na korpus.

 

7. Do zbytku hmoty přidejte kakao, promixujte a tenkým „pramínkem“ vlijte do dýňové vrstvy (třeba do spirály). Vezměte špejli a od krajů směrem ke středu na střídačku špejlí nakreslete čáry.

 

8. V předehřáté troubě pečte asi 50 minut. Pak troubu vypněte, pootevřete a dort nechte zvolna chladnout. Díky tomu se na povrchu nepotrhá. Potom cheesecake vyndejte, nechte úplně vychladnout na lince a před podáváním vložte minimálně na hodinu do lednice.

 

9. Dort servírujte dobře vychlazený.

 

XT2A2927

 

XT2A2939

 

XT2A2942

 

XT2A2951

 

XT2A2955

 

XT2A3039

foto a text: Jana Králiková

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.