RECEPT I ZÁSADNĚ ZDRAVĚ I DÝŇOVÝ CHEESECAKE I JANA KRÁLIKOVÁ
Jahody, borůvky, maliny, meruňky... plody horkého léta zdobily nejeden svatební dort červencových a srpnových svateb. S podzimními oslavami však není nutné uchylovat se jen k čokoládovým a ořechovým dezertům, zkuste třeba cheesecake, doslova sýrový dort, který je tvořen ze dvou vrstev: korpusem z rozdrcených sušenek a čerstvým smetanovým sýrem. Namísto tradiční Philadelphie sáhněte po české Lučině a vyzkoušejte přípravu dortu, kterému sekunduje sytě oranžová dýně ovoněná svůdnou vanilkou a smyslnou skořicí. Nebudete litovat!
Recept na nadýchaný cheesecake pro Mile připravila Jana Králiková, kterou pod přezdívkou Zásadně zdravě sleduje na Instagramu přes 28 tisíc lidí a která svým zápalem nejen pro vaření dokáže prozářit i mlhavý podzimní den.
Na 1 dort o průměru 18 cm potřebujeme:
100 g sušenek
50 g sušeného kokosu
3 lžíce kokosového oleje
200 g dýně hokaido
200 g Lučiny
2 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu
1 lžička skořice
5 lžic javorového sirupu nebo medu
2 lžíce kakaa
1. V robotu se sekacím nástavcem podrťte sušenky se strouhaným kokosem a kokosovým olejem. Vzniklé těsto může být trošku sypké, to vůbec nevadí.
2. Formu vyložte pečicím papírem. Hmotu natlačte na dno a dobře udusejte. Dejte do lednice ztuhnout, zatím si připravte náplň.
3. Dýni nakrájejte na kostičky a dejte ji vařit do vody se špetkou soli. Vařte do měkka cca 15 minut.
4. Předehřejte troubu na 140 °C.
5. Do mísy robotu dejte Lučinu, rozklepněte vejce, přidejte vanilku a skořici, oslaďte sirupem či medem a do hladka rozmixujte – nebo ušlehejte ručním šlehačem. Uvařenou dýni sceďte, přidejte k lučinové směsi a znovu rozmixujte do hladka tak, aby se obsah dostatečně našlehal. Poznáte to podle mnoha drobných bublinek. Dort tak bude báječně nadýchaný.
6. Vyndejte formu z lednice a 3⁄4 dýňové hmoty nalijte na korpus.
7. Do zbytku hmoty přidejte kakao, promixujte a tenkým „pramínkem“ vlijte do dýňové vrstvy (třeba do spirály). Vezměte špejli a od krajů směrem ke středu na střídačku špejlí nakreslete čáry.
8. V předehřáté troubě pečte asi 50 minut. Pak troubu vypněte, pootevřete a dort nechte zvolna chladnout. Díky tomu se na povrchu nepotrhá. Potom cheesecake vyndejte, nechte úplně vychladnout na lince a před podáváním vložte minimálně na hodinu do lednice.
9. Dort servírujte dobře vychlazený.
foto a text: Jana Králiková