RECEPT I ZÁSADNĚ ZDRAVĚ I CHILLI CON CARNE I AMERIKA I MEXICO
Část mojí rodiny „přes koleno“ pochází prapůvodně z Texasu, kde je texasko-mexická kuchyně hodně oblíbená. Díky rodinným setkáním jsem si před lety přivezla z Ameriky i pár fíglů, jak na takový parádní tex-mex – a jedním z mých nejoblíbenějších receptů je právě tohle divoké chilli con carne z jednoho hrnce, kterým uhrane te nejednoho muže. V případě, že mu recept podstrčíte a zanecháte ho v kuchyni s jedním hrncem a pekáčkem (na rýži), můžete se těšit na báječně jednoduchou, krémovou a příjemně pikantní večeři, díky které svému dokonalému protějšku můžete padnout k nohám!
NA 4 PORCE POTŘEBUJEME:
1 velká cibule
1 červená paprika
1 stroužek česneku
3 lžíce (olivového) oleje
1 lžička uzené červené papriky
1 lžička drceného kmínu
chilli vločky podle chuti
2 lžíce rajčatového protlaku
300 g mletého hovězího masa
300–400 ml vývaru či vody
400 g krájených rajčat
1 lžička sušené voňavé majoránky
3–4 čtverečky 70% čokolády
400 g uvařených červených fazolí
sůl
pepř
limeta
chilli
čerstvý koriandr
Na rýži:
300 g tříbarevné (divoké) rýže
voda
sůl
3 plátky másla
- Oloupejte cibuli, rozkrojte papriku, zbavte ji semínek a oboje nakrájejte na kostičky. Cibuli na drobné, papriku klidně na větší.
- Oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno.
- Na olivovém oleji orestujte cibulku spolu s paprikou. Jakmile budete mít cibulovo-paprikový základ lehce zkaramelizovaný – zabere to asi 10 minut – přidejte k němu koření a česnek a zlehka opečte. Dejte si pozor, ať koření nepřipálíte – zhořklo by.
- Přidejte rajčatový protlak a mírně ho orestujte, dodá výslednému pokrmu nasládlou chuť.
- Pak přidejte mleté maso, vařečkou ho rozdělujte na menší části a zprudka vše opékejte. Potrvá to 5–7 minut. Osolte a opepřete.
- Přilijte vývar, přidejte pokrájená rajčata (pokud nemáte čerstvá, použijte kvalitní z konzervy), přisypte majoránku, přidejte čokoládu, dobře promíchejte a nechte pod poklicí probublávat 40–50 minut, do změknutí masa. Občas obsah hrnce zkontrolujte a ode dna zamíchejte.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Propláchněte rýži, dejte ji do pekáčku a zalijte vodou tak, aby byla 1 cm nad vrstvou rýže. Vodu osolte a pekáček vložte do rozehřáté trouby. Pečte asi 40 minut. Ke konci můžete přidat máslo, aby se navrchu rozehřálo a rýži příjemně dochutilo.
- Jakmile bude maso měkké, přidejte uvařené fazole (pokud nemáte, použijte kvalitní sterilované) a vše ještě asi 5 minut dohromady prohřejte. Dochuťte solí a pepřem, případně limetovou šťávou a chilli.
- Servírujte do hlubšího talíře – nejprve divokou rýži, doprostřed masovou směs s fazolemi – a ozdobte čerstvým koriandrem.
foto a text: Jana Králiková