Autorský šperk s osobitou symbolikou – představujeme Vika Mayzel.Jewelry

ph_julie_orlova

VIKA MAYZEL | ŠPERKY | ORIGINALITA | IZRAEL | OJEDINĚLÝ PŘÍSTUP


Vika Mayzel je šperkařka izraelského původu, která aktuálně žije a tvoří v Praze. Češi si její minimalistickou tvorbu oblíbili a designérka bezesporu patří mezi elitu tuzemské scény. Se svou kolekcí Tamarix byla v roce 2020 nominována v kategorii Designér šperku roku v prestižní soutěži Czech Grand Design. Nyní přichází s novou kolekcí Telepatia.

Jak byste popsala svou tvorbu?

Tvořím originální šperky s jednoduchým designem. Některé mé prsteny se například skládají ze dvou kusů a symbolizují spojení dvou bytostí. Symbolika je nosnou myšlenkou mé tvorby. Má nejnovější kolekce Telepatia je inspirována silou mezilidských vztahů, které nepřetrhají ani vzdálenosti, co nás dělí. Vznikla na základě mého stesku po rodině, kterou jsem nemohla během pandemie navštěvovat tak, jak jsem si přála.

Jaký je váš přístup ke snubním prstenům?

Snažím se individuálně přistupovat ke všem svým klientům a pro tento typ zakázky je to obzvlášť příznačné. Snubní prsten je šperk, který si přejeme mít na ruce celý život, a proto je potřeba, aby realizace co nejvíce odpovídala představám nositele. Mohu například navrhnout snubní prsten, aby seděl na zásnubní. K výrobě prstenů pro novomanžele mám ojedinělý přístup. V souladu s židovskou tradicí je vyrábím litím z jednoho kusu kovu. Šperk pro novomanžele by neměl mít šev, což je alegorií na manželský život.

Jak tvorba na zakázku probíhá?

V ideálním případě je nejlepší se potkat. To mi umožní mnohem lépe vnímat přání dotyčného. Mám ateliér v centru Prahy a termín schůzky stačí rezervovat v systému na mém webu. Následně probereme představy a tužby, aby finální vzhled prstenů co nejlépe odpovídal přání snoubenců. Ráda vyhovím i s individuálními úpravami a jsem otevřená všem výzvám. Není například problém vytvořit nový šperk na základě recyklace toho starého – roztavením rodinného zlata.

esti_archiv znacky

zoe rings_archiv znacky

joanna_archiv znacky

text: Klára Opatřilová | foto: archiv značky, Julie Orlova | partner článku: Vika Mayzel.Jewelry