PRVNÍ POMOC: Svatební květiny

stuhy kytice

 PRVNÍ POMOC I SVATEBNÍ KVĚTINY I KVĚTINY NA SVATBU I LOUKYKVĚT I RADY A TIPY


Květina jako symbol života, lásky, nových začátků a nadějí nemůže chybět na žádné svatbě. Od toho nejkomornějšího obřadu ve dvou až po opulentní veselku na zámku snů, tam všude jsou květiny nepostradatelným prvkem. Rozjasní i deštivý den, dodají barvu líčkům družiček a provoní vzduch příslibem romantiky. Dobře zvolená svatební kytice je nejkrásnějším doplňkem nevěsty. Jak se ale v pomyslné záplavě květin zorientovat a vybrat tu pravou? Co všechno lze do kytice navázat? A můžu mít v srpnu pivoňky, prosím? Začíná jaro, čas jako stvořený pro rezervaci květinové výzdoby. Ať už jste rozhodnutí, že se o květinovou výzdobu postaráte vlastnoručně, nebo máte vyhlédnutého profesionálního floristu, vyplatí se do pestrého světa svatební flóry zaskočit na zevrubnou návštěvu. Zasvěceným průvodcem mezi záhony nám bude floristka Alena Kačmaříková z oblíbené květinové farmy Loukykvět, která ve spolupráci s Mile navíc připravila i přehlednou časovou osu celé květinové sezony, kterou naleznete exkluzivně v tištěném MILE 13.

 

Výběr

 

Možná si říkáte, že výběr květin necháte až někdy na závěr příprav, k dostání jsou pořád a všechny jsou krásné. Alena z Loukykvět nicméně nabádá: „Svatební kytice je jednou za život, tak ať je přesně podle vašich přání.“ Že se v kytkách nevyznáte? Zvolte si floristu, jehož práce se vám líbí, a proberte s ním to, co už víte: vaše oblíbená barva, místo svatby, fotka šatů. „Volnost nás baví, a když nám nevěsta dá pár nápověd, naladíme se na atmosféru a uvážeme květiny podle citu,“ popisuje Alena. Stejně dobře funguje jasné zadání, ať už jde o květinu vašeho srdce, styl nebo barevnost. Zamyslete se nad osobní symbolikou – jaká je vaše profese, koníček, jakou květinu milovala vaše babička... Tak bude kytice doplňovat vaši osobnost.

 

jiřinyIMG_6919.CR2

 

Řekni, kde ty kytky jsou

 

Nebo spíš odkud. Obvykle nejsme zastánci trendů, ale jeden se nám líbí – důraz na lokální původ. U květin to má stejný, ne-li větší smysl jako u dalších produktů. Rostliny následují koloběh přírody a proměny ročních období a v tom je jejich kouzlo. Dnes můžete mít jahody v zimě a nikdo se nad tím nepozastaví. Ale když se vdávala Maruška, určitě si nenechala doručit pugét letadlem. Pokud plánujete svatbu v Česku, nabízí se řada lokálních farem, které s láskou a péčí pěstují pestrou směs květin a namíchají vám půvabnou lokální kytici. Samozřejmě to neznamená, že musíte zapomenout na exotiku a tropické květy. Od čeho máme skleníky! Na farmu Loukykvět si navíc můžete přijet květiny natrhat sami a obohatit tak přípravy na svatbu o nevšední zážitek. Samosběr s přítelkyněmi může být třeba i báječná rozlučka se svobodou, co říkáte?

 

Styl

 

Názvy květin vám nic moc neříkají, zato máte jasnou představu o stylu? Výborně! Důležité je určit si priority, ať se má florista od čeho odrazit. „Od nevěst nejčastěji slýcháme požadavek na jeden ze tří hlavních svatebních stylů,“ popisuje Alena.

 

Luční kvítí, to je miniaturní louka do dlaně. Načechraná drobnější kvítka v čele s chrpou, kopretinou, černuchou, hlaváčem, trávami, řebříčkem, řimbabou nebo večernicí. „I z bylinek se dá uvázat úžasná kytice. A ta vůně! Krásně kvete třeba šalvěj, máta, levandule, heřmánek, měsíček, šanta, dobromysl nebo třezalka.“ Luční kytici sluší rozevláté vázání a jednoduché svatební šaty.

 

Vznešený a elegantní styl patří ke svatební klasice. Kytice pro nevěstu může být pevně vázaná dokulata, ale pokud se vám líbí, když mají květiny prostor k dýchání, dejte přednost volnější vazbě. Pohádkově působí pivoňky, hortenzie a růže. „Ale ne tak ledajaké růže,“ dodává Alena. „Na farmě používáme hlavně staré anglické odrůdy David Austin. Jsou velmi atraktivní v plném květu, ale i jako poupátka, která se díky výdrži skvěle hodí do věnečků nebo korsáží. Rozkvetlá historická růže úžasně vyplní kytice a centrální dekorace na stoly.“

 

A do třetice všeho krásného tu máme styl zahradní. „Zavzpomínejme na zahradu našich babiček. Každý asi vidí něco jiného, já třeba astry, cínie a třapatku. Ty se do svateb úžasně hodí, jsou to držáci a s novými odrůdami a unikátními barvami, které se v Loukykvět snažíme objevovat, uděláte skvělou parádu!

 

Místo

 

Ruku v ruce se stylem svatebních květin jde lokace. Neznamená to ale, že svatbě ve stodole musí dominovat obilné klasy a vlčí mák, stejně jako na zámku nemusíte dodržet dekor s hortenziemi. Prolnutí protichůdných stylů bývá často to nejzajímavější, pokud se na to jde s citem. Je to stejné jako s interiérem – spojení starého s moderním má šmrnc. Pokud tedy milujete orchideje a chcete se vdávat u potoka, od nás máte zelenou!

 

pryskyřníkIMG_5867.CR2

 

Sezona je pořád

 

Datum svatby je při plánování alfa a omega. Letní měsíce bývají nejvíc vytížené, na oblibě tak získávají i svatby jarní či podzimní. Příroda naštěstí prakticky nikdy nespí a šikovný florista vám uváže lokální květinu i v zimě. Skvěle vypadají kombinace se sušenými květy nebo napučenými větvičkami. Pro lepší představu nás Alena provede všemi ročními obdobími:

 

Jaro, vítej

„Příroda konečně začíná rozkvétat a výběru dominují cibuloviny v čele s tulipány. Ty mají dnes už nespočetně variant, od drobných s jemnými okvětními lístky přes klasiku našich babiček až po obří plnokvěté, které svým vzhledem připomínají oblíbenou pivoňku. Jemnost nad jemnost jsou pak drobné narcisy, sasanky s magickými barvami, orlíčky, pryskyřníky s nekonečně okvětními plátky a křehounké islandské máky, které jarním kyticím dodají tolik potřebný dominantní květ.“

 

Léto, budiž pochváleno

Když vidím pivoňky, začíná léto! Po těchto krasavicích přichází období rozkvětu všech klasických letniček a trvalek. Je jich spousta, od kopretin přes chrpy, astry, cínie, rudbékie až po neúnavnou hvězdu svatebních kytic, růži ve všech možných variacích.“

 

Září, lásce se daří

„Královnou podzimu, hlavně u nás na farmě, je jednoznačně jiřina, stálice českých zahrad. My jsme se do jiřin zamilovali a bereme jako výzvu přijít s co nejzajímavějšími a nečekanými odrůdami. Barevná škála je obrovská, velikostně najdete květy větší než dlaň či malé pevné pomponky. Vzhledem k její kratší výdrži se do Česka moc nedováží, proto je objednávejte přímo od svých lokálních farmářů. Na svatby se skvěle hodí.“

 

Zima, zima, zima

„V zimě se musí improvizovat, zimní kytice ale mají velké kouzlo. Použít se dá vše, co se vám v lesích a na loukách líbí. Větve jehličnanů, napučené větvičky, některé raně kvetoucí keře jako kalina vonná a také vše, co jste si v létě stihli nasušit. Jen je třeba na sušení ve frmolu letní sezony nezap menout. Sušených květin se bát určitě nemusíte. My v Loukykvět vážeme až od března, tím pádem už sušené květy kombinujeme s čerstvými květinami a vypadá to moc krásně.“

 

_DSC1997

 

Řízek místo kytky?

 

Do svatební kytice si nevěsta může nechat zakomponovat ledacos, co má pro ni nějaký osobní význam. My ovšem máme na mysli řízek rostlinný, tedy odřezek pokojové rostliny. Pokojovky s námi žijí ve společné domácnosti a máme je rádi, tak proč je nepozvat na svatbu? Když se vdávala Veronika z ateliéru Kvítka v bytě, s floristou Tamásem Vighem poskládali její svatební kytici z řezaných květin a z řízků rostlin, které pěstují ve svých ateliérech a u sebe doma. Krásné listy a nevšední zelené tóny dodají kytici nový rozměr, a co víc, můžete si pak řízek zasadit a těšit se ze svatební kytice ještě dlouhá léta. Nebo naopak, pěstujte svou kytici v květináči pěkně předem. Tomu říkáme slow planting!

 

Smuteční versus svatební

 

Jsou některé květiny tabu? Dřív se nevěsty vyhýbaly třeba tradiční hřbitovní chryzantémě, ale není k tomu důvod. „V Loukykvět se chryzantém nebojíme, máme spoustu krásných druhů a barev. Neodmyslitelně patří k podzimní sezoně a loni se nám je poprvé podařilo vypěstovat v perfektní kvalitě. A ve váze vydrží snad nekonečně.“

 

Barevnost

 

V barvě květin se prolíná vše – sezona, váš vkus i místo svatby a další doplňky. Tradičními evergreeny jsou barvy pastelové či pudrové a univerzální bílá, ty všechny upomínají na rozpuk a nevinnost a nešlápnete s nimi vedle. „Minulý rok se dostaly do popředí neutrální tóny v paletě béžové a zemité barvy. Ty se dají krásně kombinovat se sušenými květinami a travinami. A také s jednoduchými, klidně i lněnými šaty,“ popisuje Alena a jedním dechem dodává: „Poslední dobou se naše nevěsty pouštějí i do odvážnějších barevných odstínů a kontrastů. Nebojte se do své kytice přidat zářivý kontrast, jako je malinová, jasně růžová, červená nebo oranžová.“ Za našimi hranicemi už vysloveně frčí bláznivé barevné kombinace, dokonce včetně uměle barvených suchých i živých květin.

 

IMG_4999.CR2

 

Lokálnost

 

Pokud zůstaneme u toho, co právě kvete kolem nás, záleží na ročním období. Příroda se vybarvuje postupně. První jarní sněženky a pučící větve ve světlých valérech, po nich pestrobarevné letní zahrady a rozkvetlé louky a nakonec nádherná podzimní paleta zbarveného listí. „Červen má úplně jiné barvy než konec léta,“ upozorňuje Alena a dává nám nahlédnout pod pokličku výroby. „Na jaře nevěsty často volí jemné tóny v čele s bílou a světle růžovou. Zeleň je úplně na začátku nedostatkové zboží, vše tedy doplníme třeba rozkvetlou trnkou. V létě je to volná zábava! Klidně co nejvíce barevná či princeznovsky růžová. I minimalisticky bílá v záplavě zeleně se perfektně hodí k letním lesním svatbám. Doporučujeme být odvážní a jít do netradičních či výrazných barev. No a podzim, ten my v Loukykvět milujeme. Farma se zbarví do výrazných barev a my si užíváme oranžové, rudé, bordó, okrové...“ Výjimečný status má modrá, která není tak snadno dostupná, ale zachraňují to ostrožky, chrpy, pomněnky nebo bodláky máčky.

 

Poptávané pivoňky

 

Milé ženy, nalijme si čistého vína. „Hodně nevěst nám píše o pivoňky, ty ale kvetou doopravdy jen chvilinku v červnu,“ vysvětluje Alena. „V tom je ale podle nás jejich kouzlo! Pivoňku sklízíme jako poupě, rychle totiž nakvétá, takže rychle šup s ní do chlaďáku. Chceme totiž, aby vykvetla našim zákazníkům až doma na stole nebo těsně před svatbou. Pivoňky z dovozu sehnat jdou, ale mimo sezonu jsou neuvěřitelně drahé. Proto, pokud jste si na svatbě vysnila tuto nádhernou květinu, doporučuji svatbu na začátku června!“

 

Výdrž květin

 

Řezané květiny potřebují dvě věci – vodu a chlad. Samozřejmě chceme, aby nám vydržely čerstvé od předání až do obřadu a nejlépe do druhého dne. V Loukykvět mají ještě vyšší cíle: „Chceme, aby se svatebčané mohli radovat z květin i týden po svatbě.“ I to je výhoda lokálně pěstovaných květin, ze záhonu prakticky rovnou k vám. A k tomu několik tipů a triků:

 

  • Květiny se předávají v nádobách s vodou, tam je mějte, co nejdéle to jde. Konečky všech stonků musí být pořád ve vodě.

  • Pokud si květiny převážíte sami, připravte si prázdné auto, hlavně kufr. Za předními sedačkami je také místo na čtyři kbelíky, jen pozor na polámání.

  • Při převozu doporučujeme klimatizaci na plné obrátky. Takže do auta navlékněte svetry a ponožky.

  • Až dorazíte na místo, květiny pokud možno uskladněte v chladné místnosti. Chodba či sklep jsou úplně v pořádku.

  • Pokud květiny vyndáváte z velmi chlazeného prostoru, pozor na teplotní šok. Osmělujte je postupně, aby neuvadly.

  • Věnečky a náramky dejte co nejdříve do chladničky, klidně i vedle dortu, a nasaďte je až těsně před obřadem.

  • Mějte připravenou vázu na uložení svatební kytice po obřadu. Krásně se napije a bude nachystaná na odpolední focení.

sasankaIMG_8236.CR2

 

Další výzdoba

 

Svatební kytice má přece jen své limity, ať už co do velikosti nebo barev. Rozkvést vám ale může celá svatba, počínaje slavobránou při obřadu a konče dekoracemi na slavnostní tabuli. Obvykle se drží styl a barevnost vycházející právě ze svatební kytice. Je mnoho způsobů, jak vyzdobit stůl květinami, centrální kus mohou doplnit vázičky v různých velikostech a v nich jednotlivé květiny, jako kdyby se svatební kytice rozvázala a rozběhla po stole. Skvěle vypadají také zelené girlandy s trvanlivějšími květinami, travinami nebo sušenými kvítky. Loukykvět dokážou na přání pokrýt květinami klidně i celé stěny svatebního sálu či stodoly. A pozor, chcete-li být originální, zkuste místo klasické středové vázy třeba ikebanu.

 

Pugéty, kam se podíváš

 

Kytice patří do ruky nejen nevěstě, menší kytice chystáme také pro maminku nevěsty a ženicha, svědkyni a družičky. Opět vycházíme ze svatební kytice, ale je třeba zohlednit, co mají dámy na sobě, takže vybereme ty květy, které ladí. A samozřejmě nemůžeme zapomenout na kytici k házení. Drobnější vazby chystáme do klopy pro ženicha, svědka a tatínky. Takzvanou korsáž připínáme na klopu levou, tedy blíže srdci, a dáme pozor při špendlení. „Ženichova korsáž visící vzhůru nohama a ještě zvěčněná na svatební fotce – naše noční můra!“ směje se Alena. Velmi krásně působí květiny vetknuté do nevěstina účesu, buď jako věneček, nebo jako ozdoba uzlu či copu, případně se jimi dá ozdobit zápěstí. Pořád je vám květin málo? Tak ještě uvít ozdobu na obojek psíkovi, a máme hotovo!

 

jiřinyIMG_2308.CR2

 

 text: Helena Stiessová | foto farma: archiv Loukykvět, foto Kvítka v bytě: Vojtěch Veškrna | spoluautor článku: Loukykvět