RECEPT I BRYNZOTO I ZÁSADNĚ ZDRAVĚ I BRYNZOTO S KOPREM
Taky milujete halušky? A zkoušeli jste je někdy dělat bez mouky? Já jo. A není to dobrý. Takže pokud nemůžete lepek, anebo máte chuť na něco nového, netrapte se s haluškama (a bezlepkovou směsí) a zkuste brynzoto! Je lehký jako facka, krémový a voňavý. A s křupavou slaninkou!
SUROVINY
100 g špeku, na kostičky
250 g slaniny, na kostičky
100 g cibule, na kostičky
300 g rýže carnaroli, propláchnuté
200 ml suchého bílého vína
800 ml zeleninového vývaru (případně vody)
250 g brynzy
hrst čerstvého kopru, nasekaného
sůl
-
V pánvi na mírném stupni vypečte dokřupava špek a slaninu, trvá to asi 20 minut. Děrovanou naběračkou vyndejte špek a slaninu z pánve.
-
Z tuku, který pustil špek a slanina, odeberte 2 lžíce a odložte stranou. Na zbylém tuku ve stejné pánvi opečte cibuli do sklovata. Poté přidejte rýži a promíchejte tak, aby se všechna zrníčka obalila tukem.
-
Do pánve vlijte víno, část nechte odpařit a část vsáknout. Míchejte a zvolna vařte na mírném stupni. Jakmile se víno odpaří a vsákne, přilijte sběračku teplého vývaru.
-
Vařte mírně, nikoli „zběsile“ a nechte rýži dělat šlem postupným uvolňováním škrobu. Vždycky když se tekutina odpaří, přidejte další sběračku. Vařte a podlévejte, dokud nebude risotto „al dente“ – lehce tvrdší v jádru zrníčka a jemně krémové zvenku. Trvá to 20–25 minut.
-
Vmíchejte asi 150 g rozdrobené brynzy a nechte ji v rýži rozpustit. Dobře promíchejte.
-
Nandejte sběračku (nebo dvě) na talíř a dlaní do něj zespodu párkrát bouchněte. Risotto se vám lehce „rozlije“ po dně. Brynzoto dozdobte vypečenou slaninkou a špekem, přelijte trochou tuku a posypte koprem.
Text a foto: Jana Králiková, Zásadně zdravě