Krémové brynzoto s koprem

XT2A1282_1

 RECEPT I BRYNZOTO I ZÁSADNĚ ZDRAVĚ I BRYNZOTO S KOPREM


 Taky milujete halušky? A zkoušeli jste je někdy dělat bez mouky? Já jo. A není to dobrý. Takže pokud nemůžete lepek, anebo máte chuť na něco nového, netrapte se s haluškama (a bezlepkovou směsí) a zkuste brynzoto! Je lehký jako facka, krémový a voňavý. A s křupavou slaninkou!

 SUROVINY 

100 g špeku, na kostičky


250 g slaniny, na kostičky


100 g cibule, na kostičky


300 g rýže carnaroli, propláchnuté

 

200 ml suchého bílého vína

 

800 ml zeleninového vývaru (případně vody)


250 g brynzy


hrst čerstvého kopru, nasekaného

 

sůl

 

XT2A1255 

 

  1. V pánvi na mírném stupni vypečte dokřupava špek a slaninu, trvá to asi 20 minut. Děrovanou naběračkou vyndejte špek a slaninu z pánve.

  2. Z tuku, který pustil špek a slanina, odeberte 2 lžíce a odložte stranou. Na zbylém tuku ve stejné pánvi opečte cibuli do sklovata. Poté přidejte rýži a promíchejte tak, aby se všechna zrníčka obalila tukem.

  3. Do pánve vlijte víno, část nechte odpařit a část vsáknout. Míchejte a zvolna vařte na mírném stupni. Jakmile se víno odpaří a vsákne, přilijte sběračku teplého vývaru.

  4. Vařte mírně, nikoli „zběsile“ a nechte rýži dělat šlem postupným uvolňováním škrobu. Vždycky když se tekutina odpaří, přidejte další sběračku. Vařte a podlévejte, dokud nebude risotto „al dente“ – lehce tvrdší v jádru zrníčka a jemně krémové zvenku. Trvá to 20–25 minut.

  5. Vmíchejte asi 150 g rozdrobené brynzy a nechte ji v rýži rozpustit. Dobře promíchejte.

  6. Nandejte sběračku (nebo dvě) na talíř a dlaní do něj zespodu párkrát bouchněte. Risotto se vám lehce „rozlije“ po dně. Brynzoto dozdobte vypečenou slaninkou a špekem, přelijte trochou tuku a posypte koprem.

 

 

XT2A1275

Text a foto: Jana Králiková, Zásadně zdravě