ZÁSADNĚ ZDRAVĚ I FRANCOUZSKÝ TOUST I VÁNOČKA I RECEPT
Nejlepší (po)vánoční snídaně je francouzský toust z vánočky! Sepsala jsem pro vás ten nejjednodušší recept, na který budete potřebovat jenom starší vánočku, vajíčko od šťastné slepičky, trošku (rostlinného) mléka, voňavé koření, přepuštěné máslo a crème fraîche. Vyzkoušejte letos o svátcích zase něco nového a nechte se přesvědčit, že i s pár ingrediencemi a za deset minut v kuchyni se dá začít snový a voňavý den.
SUROVINY
kousek tužší vánočky (o Velikonocích mazance, případně domácího toustového chleba)
1 vejce od šťastné slepičky
špetka himálajské soli
1/4 lžičky skořice špetka muškátového oříšku
1 lžička květinové směsi (třeba Všechno nejmilejší od Sonnentoru) + další k dozdobení
70 ml mléka dle vaší chuti (do tohoto receptu se skvěle hodí mandlové)
1 lžíce přepuštěného másla ke smažení
crème fraîche (nebo tučná zakysaná smetana)
POSTUP
Vánočku nakrájejte na pět stejně silných plátků.
Vejce vyšlehejte a přidejte k němu sůl i koření a dobře promíchejte s mlékem.
Vánočku – jeden plátek po druhém – obalujte ve vajíčkové směsi s kořením a nechte vždycky každou stranu chvilku nasát, ať není toustík uvnitř tuhý, ale naopak pěkně vláčný.
V dostatečně široké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo. Jakmile se rozpustí a bude mít správnou teplotu (bude potichoučku „perlit“), vyskládejte do pánve tousty a opečte je – nejdřív z jedné a pak z druhé strany
TIP: Neobracejte vánočku sem a tam, ale nechte ji vždycky dozlatova opéct nejprve z jedné, potom z druhé strany. Jinak se vám nevytvoří kůrka, která toust uzavře před tukem. Měli byste pak vánočku zbytečně moc nacucanou a pravděpodobně taky nerovnoměrně opečenou.
Hotové opečené tousty přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte je chvilku odpočinout.
Podávejte s crème fraîche, zasypané květinovým kořením.
text a foto: Jana Králíková, Zásadně zdravě