Francouzský toust z vánočky

XT2A5348

ZÁSADNĚ ZDRAVĚ I FRANCOUZSKÝ TOUST I VÁNOČKA I RECEPT


Nejlepší (po)vánoční snídaně je francouzský toust z vánočky! Sepsala jsem pro vás ten nejjednodušší recept, na který budete potřebovat jenom starší vánočku, vajíčko od šťastné slepičky, trošku (rostlinného) mléka, voňavé koření, přepuštěné máslo a crème fraîche. Vyzkoušejte letos o svátcích zase něco nového a nechte se přesvědčit, že i s pár ingrediencemi a za deset minut v kuchyni se dá začít snový a voňavý den.

SUROVINY

kousek tužší vánočky (o Velikonocích mazance, případně domácího toustového chleba)

1 vejce od šťastné slepičky

špetka himálajské soli

1/4 lžičky skořice špetka muškátového oříšku

1 lžička květinové směsi (třeba Všechno nejmilejší od Sonnentoru) + další k dozdobení

70 ml mléka dle vaší chuti (do tohoto receptu se skvěle hodí mandlové)

1 lžíce přepuštěného másla ke smažení

crème fraîche (nebo tučná zakysaná smetana)

XT2A5313

POSTUP

Vánočku nakrájejte na pět stejně silných plátků.

Vejce vyšlehejte a přidejte k němu sůl i koření a dobře promíchejte s mlékem.

Vánočku – jeden plátek po druhém – obalujte ve vajíčkové směsi s kořením a nechte vždycky každou stranu chvilku nasát, ať není toustík        uvnitř tuhý, ale naopak pěkně vláčný.

V dostatečně široké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo. Jakmile se rozpustí a bude mít správnou teplotu (bude potichoučku „perlit“), vyskládejte do pánve tousty a opečte je – nejdřív z jedné a pak z druhé strany

TIP: Neobracejte vánočku sem a tam, ale nechte ji vždycky dozlatova opéct nejprve z jedné, potom z druhé strany. Jinak se vám nevytvoří kůrka, která toust uzavře před tukem. Měli byste pak vánočku zbytečně moc nacucanou a pravděpodobně taky nerovnoměrně opečenou.

Hotové opečené tousty přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte je chvilku odpočinout.

Podávejte s crème fraîche, zasypané květinovým kořením.

XT2A5329

XT2A5381

 

text a foto: Jana Králíková, Zásadně zdravě