ZAUJALO NÁS: Zdeněk Vacek

ZV_0995_DETAIL_landscape

ZDENĚK VACEK | KLENOTNÍK | AUTORSKÁ TVORBA | SNUBNÍ PRSTENY 


Zdeněk Vacek je etablovanou osobností na české designérské scéně. V minulosti tvořil spolu s Danielem Poštou a společně sklízeli jedno ocenění za druhým. Nyní si dopřává tvůrčí svobodu a buduje svou vlastní stejnojmennou značku, jejíž výsadou je tvorba klenotů na míru. Představujeme vám tedy jednoho z nejvěhlasnějších klenotníků, který může vytvořit snubní prsteny právě vám. 

zd2

ZV_1209_square

Ke klenotnickému řemeslu přivedla Zdeňka jeho maminka s přáním, aby v životě dělal něco hezkého. Designér se tedy vyučil řemeslu pod vedením Leoše Lambeitla a hned pod škole sbíral zkušenosti při práci s luxusními starožitnostmi, která mu umožnila nasát všechny staré zlatnické techniky. Následovaly roky práce na zakázku, než vznikla věhlasná značka Zorya, která své doby neměla obdoby a po dobu svého působení získala řadu věhlasných ocenění. „Tituly Designér šperku roku 2011 a Grand Designér roku 2011, byly milníkem u zrodu značky a titulem Designér šperku roku 2020 se kruh uzavírá,“ vysvětluje Zdeněk.

zd3

ZV_1012_landscape

Od roku 2020 tvoři Zdeněk Vacek znovu pod svým jménem a spolu se svými pěti kolegy produkuje limitované high-end kolekce šperků z drahých kovů a drahých kamenů. Důležitým tvůrčím segmentem jsou i zásnubní a snubní prsteny. Klienti si mohou vybrat z nabízených kolekcí, které jsou k dostání přímo ve studiu značky na Letné nebo je možné vytvořit šperk zcela na míru. To už se jedná o tvorbu zakázkových klenotů, osobních solitérů a vzácných objektů, což sám designér považuje za stěžejní část své tvorby. „Na prvním místě je klient a jeho zadání. Může to být symbol, poselství či vyjádření vztahu dvou lidí, které společně cizelujeme v jedinečný originál,“ přibližuje spolupráci designér. Jedinečný přístup ke každému klientovi je alfou a omegou práce studia a na své zde přijdou zákazníci, kteří chtějí investovat do špičkové a krásné komodity.

zd1

text: Zdeněk Vacek, Klára Opatřilová | foto: Archiv Zdeněk Vacek