ZAUJALO NÁS: „Ženám, které fotí ženy“

zenam_ktere_foti_zeny_07

 ZAUJALO NÁS I ŽENÁM, KTERÉ FOTÍ ŽENY I KNIHA I LUCIE SCHWEINEROVÁ


„Ženám, které fotí ženy“

Jméno Lucie Schweinerové se ve fotografických kruzích spojuje s portrétní fotografií zaměřenou na ženy. Focení žen je pro Lucii pracovní vášní už víc než deset let a ve svém oboru boudoir fotografie patří u nás k průkopnicím a ke skutečné špičce. Jak se na vrchol propracovala, co v průběhu práce zjistila sama o sobě a zároveň i o stovkách žen, které měla před objektivem? A co je podstatné pro každého, kdo se chce vydat vlastní cestou za vysněným úspěchem? O tom všem Lucie píše v knize, která je určena nejen ženám-fotografkám, ale stejným dílem i ženám jako úžasným bytostem s mnohdy plachou duší. Dobrý fotograf totiž ví, že fotografie dovede zachytit osobnost člověka v její skutečné podobě, přestože ji mnohdy před ostatními a hlavně sami před sebou skrýváme. Pomoci právě ženám s odkrýváním vlastního nitra tak, aby to bylo příjemné a aby výsledkem byly snímky, které ohromí a potěší ženu samotnou, to se v průběhu let stalo pro Lucii tou největší radostí a posláním.

zenam_ktere_foti_zeny_04-1

Luciina kniha je ryze osobní a založená na bohatých vlastních zkušenostech. Provádí čtenářky (ale i čtenáře) jednotlivými kroky při zakládání specifického podnikání, tedy fotografování žen, a klade velký důraz na podstatný aspekt: opravdovost. I když si boudoirovou fotografii mnozí z nás představují jako vyumělkovaný snímek, kde nesmějí chybět krajky, rozvlněná boa, výrazný make-up a vyzývavé pózy, ve skutečnosti má taková fotka ukázat přirozenou krásu každé z nás. A to se může povést jen tehdy, pokud se fotografovaná žena cítí v souladu sama se sebou a má se ráda. Zní to jako omleté klišé, ale Lucie v knížce dokazuje, jak je důležité se tímto principem řídit, a platí to pro všechny ženy obecně. Skrýt se za kostým nebo pomyslnou masku je naše každodenní rutina a brání nám to v plnohodnotné seberealizaci i pocitu naplnění. Fotografie je podle Lucie velmi osobní odvětví lidské činnosti, kde se to výrazně projeví. Proto se její kniha vedle praktických rad pro fotografky do hloubky zabývá ženskou duší a Lucie otevřeně popisuje vlastní pocity a cestu k sebelásce, po které kráčí. Její zpověď má místy až terapeutický tón a je znát, že vedle fotografie se Lucie věnuje i psychoterapeutickému výcviku.

zenam_ktere_foti_zeny_05

zenam_ktere_foti_zeny_10-1

Texty rozdělené do jednotlivých kapitol poradí, jak se v konkurenčně náročné profesi prosadit a jak si vybudovat vlastní značku. Nepřekvapí, že Lucie často zmiňuje osobitost, upřímnost a vlastní styl. Pomoci ale můžou i konkrétní tipy na to, jak koncipovat svůj web nebo studio. Knihou se nadto prolíná autorčina poezie a dokazuje její všestrannou tvůrčí energii. Lucie si vydáním knihy splnila svůj sen a doufá, že jejím prostřednictvím dodá inspiraci mnoha dalším ženám. V době izolace způsobené koronavirem nabídla mimochodem padesáti fotografům výtisk zdarma. Dnes je obzvlášť důležité šířit pozitivní podněty, co říkáte?

zenam_ktere_foti_zeny_12

zenam_ktere_foti_zeny_09

zenam_ktere_foti_zeny_08

Text: Helena Stiessová I Foto: Archiv Lucie Schweinerové