PŘEDSTAVUJEME: Svatební tabule dle Gastrokroužku

_DSC9710

GASTROKROUŽEK I JÍDLO SPOJUJE I KUCHAŘKA I BLOGEŘI I FOODBLOG 


Jídlo spojuje.

A spojilo i partu Gastrokroužku, která v květnu miulého roku vydala svou první kuchařku. Společně se v ní vydali na hory, kde na plotně bublalo kyselo a chalupou voněly lívance, spolu naskákali do vlaku, jak jinak než se zabalenou svačinkou pro případ nouze. Společně taky u velkého stolu oslavili Velikonoce nebo se vydali na jižní Moravu, kde se po práci na vinici se sklenkou vína pustili třeba do škvarkových placek. Svatební hostinu sice v kuchařce nenajdete, ale o tipy této gastroparty rozhodně nepřijdete. Jak tedy vypadá dokonalé svatební menu sestavené představiteli Gastrokroužku?

Lukáš Hejlík: herec, bloger, autor projektu Gastromapa Lukáše Hejlíka

Musím říct, že na své svatbě jsem dokonalé svatební menu skutečně měl. A to všechno díky Marice a Jirkovi, kteří nám hostinu připravili. Všechny recepty na svatební jídla, která se objevila na našem stole, pak vyšly v jejich kuchařce Manželé v kuchyni. Na naší svatbě jsme byli jen 4, kromě nás dvou to byla právě Marika s Jirkou, kteří zastali úlohu svědků i kuchařů zároveň.

V menu pro 4 byly dva druhy svatebních rolek, jedna s křenem a druhá s prosciuttem a chřestem. Následovala cuketová polévka, pstruh s jarní zeleninou a ořechový dort od Maričiny babičky Emilky, který zdobily jedlé květy. Tahle 4členná hostina proběhla na zahradě naší chalupy a všechno kolem se zelenalo. Prostě vysněná svatební hostina!

Marika a Jirka Kučovi: blogeři, autoři knížky Manželé v kuchyni

Atmosféru na svatbě tvoří mimo jiné také jídlo, které se na svatbě servíruje. Při výběru svatebního menu je důležité brát ohled nejen na místo konání, ale i na sezónu. Není nad to, když si hosté můžou pochutnat na skvělých surovinách plných chuti v době, kdy jsou suroviny v té nejlepší kondici. Svatební menu má být nejen nápadité, ale především lehké na trávení, aby hosté po posledním soustu neměli potřebu si jít na 20 minut lehnout.

Při volbě jednotlivých chodů bychom klidně vystřídali klasickou hostinu jako takovou za rautové stoly. Vzhledem k tomu, že se musíme ze zdravotních důvodů vyhýbat určitým surovinám, víme, v jak obtížné situaci se mohou ocitnout někteří z hostů, když před nimi přistane talíř s jídlem, na které jejich tělo špatně reaguje. U rautu máte jistotu, že si každý najde to své. Naším rautovým výběrem je jednoznačně tatarák ze pstruha, variace různých salátů, roastbeef nebo pečená selečí kýta. S rautem člověk nikdy nešlápne vedle! 

Darina Křivánková: šéfredaktorka časopisu FOOD

Nevím proč, ale na svatby mě většinou zvou, když chtějí, abych tam uvařila nebo napekla, případně obojí. Vždycky je to krásná, ale trochu adrenalinová práce, svatbu prostě nikomu nechcete zkazit. Ono to vždycky dobře dopadne, ale to dopředu prostě nikdy nevíte. Svůj svatební den mám tak nějak v mlze a věřte nebo ne, vůbec si nepamatuju, co jsme to tehdy jedli. Budiž mi omluvou, že už je to hodně dávno. A navíc už tahle svatba ani neplatí… A vyhlídka na tu další je taková čistě hypotetická, takže následující řádky jsou v režii bujné fantazie.

Přestože miluju thajskou a vietnamskou kuchyni, neustále vyhledávám nové chutě a zkouším – jíst i vařit – nová jídla, na svatbě bych chtěla tu největší klasiku klasik a naprostou jednoduchost. Takže… skvělou šunku od kosti s křenem, vývar s játrovými knedlíčky a pořádný smažený řízek z přeštické krkovice a k tomu tradiční bramborový salát. A místo dortu klidně štrůdl nebo bábovku. Nejspíš proto, že tohle jídlo ve mně evokuje pocit naprostého klidu a bezpečí, pocit útulného domova, kde ráno voní kafe s mlíkem, vrní pes a přede kocour. A taky je skvělý dát si řízek se salátem druhý den ráno v kocovině. Takže plán by byl! 

 

Text: Zuzana Bartíková, Foto: Anna Édes,Fotím