RECEPT: Sour in Blossom

IMG_2833

SVATEBNÍ KOKTEJL I PARTY DRINK I 4 POKOJE I CATERING ÚPLNĚ VŠUDE


Co byste řekli na koktejlový večírek? Ať už s několika kamarádkami při loučení se svobodou, nebo pro nejbližší rodinu, které jste právě oznámili svoje zasnoubení? Budoucí tchyně popíjejí sangríu, tatínci usrkávají old fashioned, ale co si dá ženichova sestra, veganka zbožňující nadýchané koktejly? Recept na sladkokyselý, citrusově-květinový Sour in Blossom přináší brněnský bar 4pokoje, který svým názvem evokuje čtyři různé podniky v jednom – ráno kavárna, přes poledne bistro, navečer koktejlový bar a v noci nonstop párty.

IMG_2859

Sour in Blossom

30 ml ginu


20 ml limoncella


20 ml citronové šťávy


10 ml cukrového sirupu


20 ml aquafaby nebo vaječného bílku


2 kapky růžové vody


sušené růžové květy a citronová kůra k ozdobení

IMG_2786

V šejkru smíchejte všechny ingredience. Pozor na růžovou vodu, která je velmi aromatická. V druhé fázi chcete tekutinu našlehat – buď si pomůžete tyčovým mixérem, nebo vytřepete „nasucho“ zatím jen s jedinou kostičkou ledu (a třepte opravdu silně, žádné šolíchání). Teď koktejl potřebujete zchladit. Doplňte šejkr ledem do plna a ještě jednou promíchejte. Sceďte přes sítko do široké vychlazené sklenice, pěnu ozdobte sušenými růžovými květy a ovoňte citronovou kůrou.

IMG_2805      IMG_2812

IMG_2827

TIP! Vaječný bílek, který se v koktejlu klasicky používá, zvládne snadno nahradit aquafaba – tedy nálev z konzervované cizrny nebo voda z uvařené cizrny. Tímhle způsobem můžete vejce nahradit nejen v koktejlu, ale třeba i při vaření. My ve 4pokojích aquafabu používáme běžně a věřte, že nepoznáte rozdíl. Ani vegany nebo odpůrce syrových vajíček tak neošidíme o nadýchanou jemnou pěnu, která je pro koktejly typu sour tak typická.

IMG_2905 (1)

IMG_2869

text: Kateřina Kristová | foto: Michaela Dobiášová