Křehký Mikulov & Křehký

DesignBlok2019_foto Salim Issa (2)

Genius loci

Sedí naproti mně u velkého masivního stolu a oběma září oči. I když o festivalu Křehký Mikulov mluvili s nespočtem novinářů, je zřejmé, že ho s radostí představí i čtenářům Mile a že se na poslední květnový víkend neskutečně těší. „Myslím, že každý se rád vypraví někam, kde je opravdu krásná krajina, kde se potká se zajímavými lidmi, kde se může – ale nemusí – účastnit různých výstav, přednášek a dílen, kde má celou dobu volný přístup na zámek,“ vyjmenovává Jana Zielinski, která společně s Jiřím Mackem festival art designu Křehký Mikulov v roce 2011 založila.

Letos se Křehký Mikulov koná už pojedenácté, v termínu 26. až 28. května. A proč volba padla zrovna na jihomoravské městečko? Zakladatelé Designbloku Jana s Jiřím do Mikulova pravidelně jezdili za designérem Danem Pirščem, jehož fascinující ateliér porcelánu se nachází v prostoru bývalé obřadní židovské síně. „Jednou s námi seděl i Petr Kubín, ředitel zdejšího regionálního muzea, které sídlí na zámku. My jsme už poněkolikáté rozvíjeli myšlenku uspořádat v Mikulově nějaké setkání designérů. Petr se toho chytil, zažádal o dotaci a pak už nezbývalo než plán dotáhnout do konkrétní podoby,“ vzpomíná s úsměvem Jana.

Známé tváře i nová jména

Hlavní zámecká výstava soudobého porcelánu a keramiky bude tento rok patřit výtvarníkovi a designérovi Antonínu Tomáškovi. Kromě novinek od zavedených tvůrců dostanou prostor i studenti čtyř ateliérů z uměleckých škol: z Bratislavy, Ústí, Plzně a pražské VŠUP. S Antonínem Tomáškem a Danielem Pirščem si budete moci vytvořit vlastní porcelánový objekt. A pokud vás doma těší třeba váza od vystavujícího designéra, nebojte se ho v Mikulově oslovit. Ostatně přirozeně přátelská atmosféra, dobré víno a jídlo a pár dní, kdy se nikam nespěchá, k neformálním setkáním přímo vybízejí.

01_KREHKY_MIKULOV_2015_f_Kristina_Hrabetova

tadeas_podracky_foto_michaela_karasek_čejkova28

Krehky lavaba _foto_Salim_Issa_2

Novinky pro Křehký

Festival Křehký Mikulov úzce souvisí se značkou Křehký, za níž také stojí Jana Zielinski a Jiří Macek. „Letos představíme tři novinky v Mikulově a dvě na podzim na Designbloku. Čekají nás dvě sošky, dále hrnečky od mladé, talentované Anny Šupolíkové, hrnečky se skrytým vtipem uvede Antonín Tomášek. Oslovili jsme také ukrajinskou značku Gunia Project, která se představila loni na Designbloku. Navrhují pro nás čajovou konvici a šálky, vyrábět se bude v Česku,“ odtajňuje Jiří.

Hodnota daru

Pod značkou Křehký najdete cenově dostupný užitný porcelán i limitované edice a objekty pro sběratele. „Všechny věci, které pod značkou Křehký uvádíme, mají hodnotu daru. My sami je rádi dáváme a rádi bychom jimi byli obdarováni,“ říká Jana. „Coby svatební dar nejvíc bodují vázy z kolekce Naše květena. Autorkou tvarů je Klára Šumová, ilustroval je Michal Bačák. Můžete si koupit typ vázy na květiny, které máte nejradši, na tulipány, na růže, na fialky,“ doplňuje Jiří. Hojně se kupuje také stolní porcelán Chudá sada, opět ilustrovaný Michalem Bačákem. A milovníci Hvězdných válek jsou pak mnohdy obdarováni mísou C3PO. Literární váza s verši Jana Skácela nebo mělký talíř z Chudé sady s motivem letních her se mohou stát základem vaší soukromé sbírky, která vám bude léta dělat radost a promění i všední den ve sváteční.

krehky_foto_michaela_karasek_čejkova17

Krehky_Luisa_set_Luisa_Belohlavkova_foto_Salim_Issa_2

Cesta Designbloku

A pokud se tentokrát na Křehký Mikulov nedostanete, zapište si do diářů datum 4. až 8. října, kdy v Praze, v budově Uměleckoprůmyslového musea a nově ve Veletržním paláci Národní galerie, proběhne již 25. ročník velkolepé přehlídky mezinárodního designu Designblok. „Tématem je cesta, ale nebudeme se sentimentálně ohlížet dozadu. Chystáme třeba největší výstavu v dějinách Designbloku s názvem Designblok Cosmos ve scénografii Jana Plecháče,“ uzavírá Jana Zielinski.

text: Hana Janišová | foto: Salim Issa, archiv Křehký