Designblok 22 – kdo strhl oko naší redakce

Designerie_Designblok 2022_ Foto Tomáš Hercog_6

DESIGNBLOK | PŘEHLÍDKA DESIGNU | TIPY NAŠÍ REDAKCE 


Před pár týdny se v Praze uskutečnila největší přehlídka designu ve střední Evropě. Nese název Designblok a zúčastnili se jí designéři nebo firmy, které s designéry spolupracují. Událost je skvělou příležitostí pro prezentaci produktů, navázaní vztahů se specialisty i širokou veřejností.

Letošní 24. ročník se uskutečnil ve dvou výstavních domech – v prostorech Gabriel Loci na Smíchově a Uměleckoprůmyslovém museu na Praze 1 a my jsme pro vás, okem naší redakce, vybrali vystavovatelé, kteří letos zasáhli naše srdce nejvíce. Pojďte se s námi dozvědět více o tom, co na Designbloku představilo tvůrčí duo Lexová & Smetana, oděvní značka Mi fashion label a ateliér Pirsc porcelain.

Lexová & Smetana

Tvůrčí duo Lexová & Smetana vzniklo z přátelství a sdílení stejné tvůrčí vlny. Designéři se specializují na design produktu, interiérů, výloh i drobné architektury. Na letošním Designbloku představili kolekci čalouněného nábytku Hide and Seek, na které spolupracovali se značkou Polstrin. Právě ve spolupráce velkých výrobců s kreativními jedinci tkví gró celého oboru a vznikají ty nejlepší počiny. „Na základě naší předchozí spolupráce a vzájemné důvěry jsme získali od firmy Polstrin naprostou kreativní volnost. Moderní technologické zázemí a zkušenosti zaměstnanců Polstrinu nám otevřely dveře k tvorbě produktu, který posouvá portfolio tradiční české firmy k vysokým standardům světového designu,“ říká designér a spoluautor kolekce Štěpán Smetana.

 POLSTRIN_Hideandseek_DSCF0876_uprava

Mi fashion label

Oděvní značku Mi fashion label založila designérka Lenka Mulabegovič z touhy po tvůrčí svobodě a etickém přístupu k módě. Lenka vystudovala Design obuvi a oděvy na pražské UMPRUM a má dlouholetou praxi v navrhování pro velké společnosti s produkcí v Číně. Na základě svých zkušeností se rozhodla založit si vlastní značku, která bude v naprostém souladu s ní samotnou. Na Designbloku představila kolekci význačnou pestrými barvami a brokátem s unikátním potiskem. Ten vznikl ve spolupráci se Hedva ČESKÝ BROKÁT – výrobcem, který má na trhu dlouholetou historii.

Mi fashion label_kolekce SEN 07 

PIRSC porcelain

Kdo se v oboru orientuje alespoň okrajově jméno Daniel Pirsc mu není cizí. Tento designér a výtvarník se specializuje na design porcelánu a je opravdovým mistrem svého řemesla. V roce 2005 otevřel na jihu Moravy svůj autorský ateliér PIRSC porcelain, který vznikl jakožto alternativa sériové výroby. Na letošním Designbloku jste mohli Danielovi instalaci spatřit v prostoru, který patřil výhradně českým tvůrcům – Uměleckoprůmyslovém museu v Praze. Na přehlídce vystavoval limitovanou sérii váz BARZOJ, které umístil na masivních stoly od Filipa Brichty. Matný povrch a plochý tvar objektů zcela nabourával dojem, který by konzument od porcelánového objektu čekal a podněcoval úžas.

PIRSC PORCELAIN 22 0895817 F 

Každý rok se na festivalu představí nespočet autorských prací a ve výčtu toho, co stojí za zmínku bychom mohli pokračovat do nekonečna. Doufáme, že jsme vám předali aspoň špetku našeho nadšení a příští rok si tento svátek designu nenecháte ujít. 

text: Klára Opatřilová

foto Lexová & Smetana: Vojtěch Veškrna

foto Mi fashion label: Archiv designérky 

foto PIRSC porcelain: KIVA