Svatební sladkosti

200203_WinternitzovaVilla_0027

Říká se, že láska je nejsilnější cit. Vzbuzuje opojnou blaženost, ale i zklamání a smutek. Jídlo umí vyvolat podobné emoce – může vám vylepšit celý den, nebo ho úplně zkazit. Při svatbě se jídlo a emoce setkávají, a to hlavně v podobě svatebního dortu a sladkostí. Dnes už nemusíte mít bílý pětipatrový kolos zdobený figurkou ženicha a nevěsty, naopak. Zařiďte si sladký bar nebo stánek se zmrzlinou a oslaďte si svůj velký den, jak se vám zachce.

Sladká cesta ke vzpomínkám

Určitě jste si všimli, jakou moc sladké má. Dokáže uklidnit při stresových situacích – vzpomeňte na Bridget Jones a její terapeutický kýbl zmrzliny. Umí také vyvolat čistou radost – jen si vybavte nadšení, které jste cítili, když vám maminka nebo babička naservírovaly s láskou připravený narozeninový dort. Právě takovéto slavnostní sladké má schopnost zarýt vám danou událost hluboko do paměti.Dort je totiž víc než jen jídlo. Jeho vůně vás může vrátit do maminčiny kuchyně a hned slyšíte i ťapání jejích bačkor, jak pobíhala sem a tam, její mírné pobízení, abyste za cinkání talířů a vidliček rychle prostřeli stůl, než dorazí hosté. Chuť může oprášit i zdánlivě dávno zapomenuté vzpomínky na koláč ze sezonního ovoce, který kdysi babička pekla na chalupě. Záře narozeninových svíček rozsvítí každé oči. A i jen dotknutí se pružného korpusu vidličkou může vyvolat vzrušení. Pokud tedy hledáte odpověď na to, co dělá dort výjimečným, najdete ji právě v intenzitě působení na smysly, která je násobena, pokud někdo napekl jen a jen pro vás. Na svatbě s jedním obrovským dortem je však docela nepravděpodobné, že se trefíte do chutí každému z hostů. Co dělat, když vy chcete vanilku, nastávající manžel sladké nesnáší, děti milují čokoládu a maminka má od lékaře předepsanou bezlepkovou dietu?

200203_WinternitzovaVilla_0001

Vzhůru k baru

Odpovědí je takzvaný sweet bar, česky sladký bar. Obsahuje více druhů dezertů a tohle cukrové menu si můžete nechat sestavit zcela podle svých představ. „S jednou nevěstou jsme vymyslely tiramisovou tartaletku. Uvnitř křehkého košíčku byla ganache z mléčné čokolády a na ní piškot namočený ve směsi espressa a amaretta. Navrch přišlo mascarpone a kakao. Jindy jsme na přání snoubenců dělali i příchutě jako avokádo, bazalka nebo černý rybíz. Fantazii se u nás meze nekladou,“ vypráví Adéla Říhová, kterou znáte pod cukrářskou značkou Adie dorty, zatímco se všem ostatním v místnosti sbíhají sliny. Sladké bary jsou podle ní stále více a více v oblibě. Adéla díky absolutoriu na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, vyučení v oboru kuchař a následnému cukrářskému kurzu na prestižní londýnské Cookery School dokáže pro své zákazníky vytvářet opravdu unikáty. „Vždy se snažím snoubencům navrhnout jeden dezert na míru. Něco, co je spojuje a co bude i zajímavé pro jejich hosty,“ dodává. Při plánování sladkého baru počítejte dva až tři malé zákusky na osobu.

Proti gustu žádný dišputát

Personalizace je nyní velkým trendem. Rádi si s nastávajícím o víkendu pochutnáváte na donutech? Zaplaví vás nostalgie, když si vybavíte dovolenou v Paříži, kde jste si zamilovaně koukali do očí nad éclairem a kafíčkem v jedné z místních kaváren? Radost těchto momentů můžete přenést i na svatební hostinu. „Svatební sladké bary a dorty skutečně prošly neuvěřitelnou proměnou. Jsou nyní nedílnou součástí celého konceptu svatby a vypovídají o snoubencích mnohem více. Jsou celkově promyšlené, od sušenek s iniciálami po levitující makronky,“ přitakává Veronika z YesYes ice cream, která poskytuje ještě o krok více netradiční oslazení veselky. Společně s manželem si totiž jednou na obřadu kamarádů za velmi parného dne posteskli, že široko daleko není kde sehnat zmrzlinu. V ten moment se jim rozsvítila nad hlavami žárovička. Pak už to jelo – vybrali vintage kolo, které krásně doplní většinu svateb, a uzavřeli spolupráci s vyhlášenou Puro Gelato. Tadá, a jejich Gelato bicykl byl na světě.

U jednoho vylepšeného vozítka se ale nezastavili. O rok později přidali do svého pojízdného arzenálu i Cukrový kočárek. A věřte, že je oblíbený nejen u dětí. „Cukrová vata je u nás často spjatá s pouťovými atrakcemi a ne valnou kvalitou. My jsme se rozhodli následovat příklad zahraniční, kde je zpestření akce kvalitní cukrovou vatou více běžné,“ dodává Veronika. Jako první se však rozhodla změnit tu úplně základní ingredienci. Cukr. U nás se totiž většinou prodává ten s barvivem E124, který dle některých studií může nepříznivě ovlivňovat pozornost dětí. A to jako matka nechtěla. Používají tedy jen a pouze přírodní suroviny. Hlavní chuť dodává cukrové vatě sušené ovoce, kterým ji ještě na závěr sypou, takže i skvěle vypadá.

200203_WinternitzovaVilla_0019

Velké sladké

Sladký bar zní dobře, ale nechcete se ochutit o tu chvíli, kdy se svou drahou polovičkou společně zaboříte nůž do měkké vrstvy těsta a polevy za potlesku všech hostů? Svatební dorty rozhodně nejsou out. Naopak, pokud se pro jeden z nich rozhodnete, budete mít na výběr téměř z nekonečné řady možností. Nebojte se hledat někoho, kdo vám pomůže dotáhnout vaši vizi k dokonalosti. „Největším trendem jsou stále polonahé dorty, které jsou zvenčí jen lehce obmazané krémem tak, že jsou trochu vidět jednotlivé vrstvy korpusu a krému. Nejčastěji je pak doplňuji čerstvými květy dle přání nevěsty ve spolupráci s floristy,“ popisuje Adéla. Dort může vypadat všelijak, ale pořád by měl mít punc slavnostnosti a být jedním z momentů celého programu, na který se vyplatí počkat.

Ani na ten nejokázalejší dort nebude nikdo vzpomínat v dobrém, pokud nebude dobře chutnat. Základním stavebním kamenem každého dortu je vynikající vláčný korpus. Díky jeho textuře je možné celek sestavit do finální podoby. Navíc když budete mít špatný korpus neboli takzvané dusítko, nezachrání ho ani ten nejlepší krém na světě. Naopak pokud budete mít dostatečně výrazný a vyvážený korpus, stačí ho doplnit obyčejným krémem a výsledek bude chutnat fantasticky.

Dejte si tedy při výběru záležet a využijte i možnosti ochutnávek. Ty například Adéla dělá většinou už před začátkem sezony, což je zhruba okolo února. V té době doporučuje začít vše řešit. Oblíbené letní termíny jsou většinou rozebrány nejdřív, a proto čím dříve vše zařídíte, tím lépe.

DFC_4546

DFC_4565

DFC_4579

text: Aneta Zámečníková | foto: Eliška Fisherová Khiria a Denis Fueco