ZAUJALO NÁS: Mlýn vodníka Slámy

Mlyn Vodnika Slamy Editorial 2021-474

MLÝN VODNÍKA SLÁMY I SVATEBNÍ MÍSTO I SVATBA NA MLÝNĚ I SVATEBNÍ MLÝN


Tři oříšky pro Popelku okouzlují srdce malých princezen téměř půl století. Jedny z hlavních rolí, které této pohádce propůjčují nezapomenutelný půvab, zastává jiskřivá zima a bílý sníh. A protože stejně pohádková může být i zimní svatba, představujeme vám místo, kde pro vás dovedou vykouzlit krásný svatební den, ať už se rtuť teploměru zastaví na +25, nebo ukáže –10 stupňů.

mlynvodnikaslamy

Kočár tažený koňmi na rozlehlých loukách třpytících se jinovatkou, horký cider hřející do dlaní, šaty, květiny i menu, které na letních svatbách nepotkáte. Ale také dostupnější termíny fotografa, vizážistky... Nalákali jsme vás? Račte dále, zveme vás do oblasti luk a remízků podél meandrů řeky Opavy, ke splavu, do Mlýna vodníka Slámy. Po dvaceti minutách jízdy z centra Opavy či Ostravy se ocitnete ve Lhotě u Opavy. První zmínky o tamním mlýnu se datují do roku 1460. Největší rozvoj mlýn zažil na přelomu 19. a 20. století, kdy patřil Janu Havlíčkovi, který vystavěl zděnou budovu mlýna, v roce 1913 mlýnské kolo nahradil turbínou a zavedl elektrické osvětlení také do vsi. Komplikovaná druhá polovina 20. století mlýnu nepřála, areál v roce 1987 zachvátil požár a po revoluci chátral. V roce 2007 byla zahájena rozsáhlá rekonstrukce, díky níž se do těchto míst opět vrátil život.

mlynbvodnika1

linvodnika2

Do Mlýna vodníka Slámy můžete zavítat na oběd v restauraci U Mlynáře, navštívit muzeum mlynářství nebo se projet na koních – ale upřímně, jet sem jen na krátkou návštěvu by byla škoda. Areál o 27 hektarech nabízí spoustu aktivit pro všechny věkové kategorie, a je tedy ideálním místem pro oslavy, svatby a rodinná setkání.

mlinvodnika3

vodnikaslamy

Ve Mlýně vodníka Slámy si můžete zvolit nejenom svatební obřad v altánu, který obklopuje park založený už za první republiky, ale lze zde strávit jeden či více svatebních dnů s nejbližšími – bez zbytečného přejíždění, v klidném prostředí uprostřed přírody, ale s veškerým komfortem. O vaše hosty se personál postará ještě před obřadem, který se může konat na různých romantických místech celého areálu, a věřte, je z čeho vybírat. Komornější svatební hostina se odehraje v restauraci pro 30 osob, veselky pro až 140 hostů se konají ve společenském sále, k němuž přiléhá zastřešená terasa s posezením. Ve třech typech budov přenocuje až 40 lidí a za teplých letních nocí mohou pro novomanžele ve Mlýně připravit i noc pod hvězdami se snídaní do postele. Svatební fotky u splavu, v pramici na rybníku, pod lípou, v sadu, v koňském sedle? V pohádkovém Mlýně vodníka Slámy vám splní víc než tři přání.

vodnikslama

Mlyn Vodnika Slamy Editorial 2021-418

vodnikaslamy3

text: Hana Janišová | foto: Martin Poštulka, Jiří Štencek, David Bernad, archiv Mlýn vodníka Slámy