Rozkvetlá mísa - květinová aranž od Loukykvět

_U7A8242 2

Po celý letošní rok nám byly příjemným společníkem lokálně pěstované květiny v nejrůznějších podobách a barvách. Patří za to dík zahradnicím z květinové farmy Loukykvět, které nás mezi záhonky provázely a zasvětily nás do umění vázání kytic. Rok s nimi zakončíme kreativně a ve velkém stylu – naučíme se vytvořit rozkvetlou květinovou aranži. Bude se hodit na jakoukoli slavnostní příležitost, ať už chystáte domácí oslavu narozenin, nebo budete strojit svatbu. Koneckonců, Vánoce čekají nás všechny takřka bez výjimky – co letos oživit vánoční tabuli netradiční ozdobou?

Před námi je období, kdy zeleně ubude na minimum. A tak se zasněme a zavzpomínejme na slunečné srpnové dny, kdy zahrada skýtá ideální materiál pro takzvanou vypichovanou mísu zvanou též vypichovačka nebo centerpiece. Aranžmá, které si říká o místo v samém středu slavnostně prostřeného stolu.

Nejprve zvolíme vhodnou mísu. Kulatá na kulatý stůl, podélná na dlouhý obdélníkový, ale není to nijak závazné pravidlo, záleží především na tom, co máte po ruce a co lahodí vašemu vkusu. „Pokud nepůjdete přímo do japonské minimalistické ikebany, doporučujeme spíš hlubší mísu, nebojte se použít květináč nebo retro polévkovou terinu,“ radí Loukykvět. Pak přijde na řadu velký pomocník v podobě aranžovacího ježka. Takzvaný kenzan výborně udrží zapíchnuté stonky i větve a zvládne i vyšší vazbu. V případě plnější aranže je dobré ježka ještě upevnit oboustrannou lepicí páskou nebo fixační hmotou. Kenzan lze případně nahradit pletivem, které k okraji misky připevníte lepicí páskou. „My obvykle kombinujeme ježka s pletivem, aranž získá výbornou stabilitu a je to další opora, když je květin hodně. Pokud máte jen pletivo, přehněte ho tak, aby v misce vytvořilo ještě jednu vrstvu, stonek tak drží na dvou místech.“ Šikovné ruce zvládnou vytvořit mřížku i z průhledné lepicí pásky.

_U7A8033

_U7A8040

_U7A8056

_U7A8103

Tvar aranže je čistě na vás, jen si jej rozmyslete předem i s ohledem na květinový materiál a umístění misky. Květiny můžou být dokulata ve tvaru glóbu, funguje vysoká i nízká vazba, bohatost či asymetrický minimalismus. „Můžete třeba tvořit na jedné straně hodně do výšky, pak nechat tzv. negative space pro dramatičnost a zase pokračovat na druhé straně. Nebojte se odvázat! Zároveň nezapomeňte na to, že květům sluší vzdušnost a prostor,“ prozrazuje své triky Loukykvět.

2

_U7A8258

text: Helena Stiessová | foto: Petra Orlová | partner článku: Loukykvět