RECEPT I GEORGE NĚMEC I KOKTEJL I COLOMBIA I CALEÑO I WITHOUT
Jsou koktejly alkoholické a nealkoholické. Ještě donedávna se ty nealkoholické vyráběly pouze z čajů, čerstvých šťáv, sirupů, kordialů, mléka nebo dokonce smetany, v lepším případě je doprovázelo čerstvé ovoce. Milovníkům virgin koktejlů ovšem přestalo usrkávání „milkšejků“ stačit a přáli si něco sofistikovanějšího. Něco s působivějším chuťovým charakterem, co nebude vypadat jako váza naplněná duhovou limonádou. Trendem se tedy stávají nealkoholické destiláty, produkty, které procházejí destilačním procesem výroby tak, aby docházelo k extrakci bylinných nebo ovocných esencí, ale bez přítomnosti alkoholu. V moderním baru by mělo být brzy samozřejmostí, že si jako abstinent, řidič, manažer v pracovní době nebo žena v očekávání dáte nealkoholické negroni nebo daiquiri. Pro toto číslo Mile jsem zvolil nealkoholický destilát Caleño, který krásně navazuje jak demograficky, tak chuťově na chilli con carne od Janičky. Exotická kombinace jalovce, mučenky, citrusů, ananasu a koriandru je skvělým parťákem k mexickým pokrmům, ale zároveň dokáže fungovat samostatně jako jednoduchý, osvěžující drink s tropickou chutí. Na zdraví!
Jiří George Němec je barman už čtvrt století. V současnosti se věnuje především Tour de Bar, při níž vás vezme do špičkových pražských barů, a koktejlovým lekcím, kde vás naučí míchat originální drinky.
NA 1 PORCI POTŘEBUJEME:
hrst čerstvého ananasu
hrst čerstvého koriandru
60 ml Caleña (zakoupíte na WITHOUT)
15 ml čerstvě vymačkané limetové šťávy drcený led
Na ozdobu: Physalis (mochyně) a lístky koriandru
Sklenička: nižší a širší (tumbler)
- Nakrájejte ananas na kostičky a vložte společně s bohatou hrstí koriandru do skleničky. Jemně promačkejte paličkou (zvanou mudler).
- Přidejte Caleño, šťávu z limetky a do 2/3 sklenice drcený led.
- Důkladně promíchejte dlouhou lžičkou a doplňte led až po okraj skleničky.
- Ozdobte bobulí physalisu (mochyně) a lístky koriandru.
TIP
- Pokud je ananas málo sladký, přidejte do receptury 10 ml cukrového sirupu (1 díl cukru rozmíchaný v 1 dílu teplé vody)
- Nealkoholické destiláty vyžadují rychlé promíchání s kvalitním, to znamená netajícím ledem. Proto je nutné uchovávat drcený led po celou dobu v mrazničce nebo termoboxu.
text: Jiří George Němec | foto: Honza Bartoň | partner článku: Without