2/4 Ten pravý oblek! Krejčovství The Owners představuje archetypální vzorce, které vám pomohou s výběrem

Diana-Michal-c-Alexandra-Siebenthal-07-2022-7840

SVATEBNÍ OBLEK | ŠITÍ NA MÍRU | KREJČOVSKÝ ATELIÉR | ARCHETYP

V prvním díle naší série o ženiších a jejich možnostech outfitu jsme si představili nejformálnější variantu ženicha. The Tuxedo neboli velmi formální svatbu ve smokingu. U nás v ateliéru nám pod rukama projde každou svatební sezónu desítky ženichů, kteří si k nám přicházejí vyřešit svůj outfit na den D a my tak víme, že smoking rozhodně nezaujímá ve svatebních outfitech první příčky.

ARCHETYP ŽENICHA typ n.2 THE ITALIAN CLASSIC

Jiné je to ale u archetypu, který vám představíme dnes. The Italian Classic je totiž ideální kombinací formálnosti, hravosti a posvatebního využití všech kousků a vrstev. Jak název napovídá, tak je tento archetyp inspirovaný kreativitou a elegancí italských mužů a jejich citem pro nošení obleků a sak.

Do této skupiny u nás zapadají ženichové, jejichž svatba je uvolněnější, barevnější a méně formální než ta smokingová. Nabízí se v ní široká škála outfitů, kterou lze rozdělit do následujících tří skupin:

DSC_0404 

Oblek a žádný vzor

Tato skupina bývá v současné době tou nejčastěji šitou. Jednobarevný oblek, žádné vzory, maximálně lehká struktura na látce, která jí dodává na ležérnosti. Jednobarevný oblek ale neznamená jen modrou a šedivou, které samozřejmě na některých typech svateb mají svoje místo.

Loňská svatební sezóna se v našem ateliéru nesla převážně v odstínech zelené, béžové a hnědé. Občas ale vykoukla i vínová nebo velmi světlá modrá. Tím, že se velká část svateb odehrává v letních nebo teplejších měsících, probíhají tak obřady i následné party často venku. Zeleň, hezká vilka nebo zachovalý statek pak přímo vybízejí k barvám, které jsme popsali výše a které dokonale zapadnou do prostředí svatby. Konkrétní barva a odstín už jsou ale spjaty s konkrétním ženichem a celkovým pojetím nejen svatby, ale i s ženichovým běžným životem. Pokud jste z kreativní branže, pak je zelený oblek něco, co může velmi dobře fungovat i pro důležitá pracovní jednání nebo vernisáže. Od kreativců se očekává, že budou svými outfity trochu provokovat. Pokud se ale pohybujete v konzervativnějším prostředí, pak může být lepší volbou například béžový odstín. Béžové kalhoty využijete samostatně ke svetru nebo modrému blazeru. Světlé sako je zase skvělou volbou jako letní vrstva k džínům nebo tmavším chinos.

Důležité je u volby barvy přemýšlet i nad odstínem pleti nebo barvou vlasů. Málo opálený blonďák by se neměl tlačit do extrémně světlých barev, a naopak spíše volit tmavé tóny. U snědých typů je hlavně u letních svateb naopak škoda trochu se nerozsvítit a utápět se zbytečně v tlumených tmavých barvách.

DSC_3599

DSC_2782

Oblek a vzor

Druhá parta z archetypu The Italian Classic jde přesně opačným směrem. V této skupině se nachází ženichové, kteří netradičním barvám úplně nefandí, v jiné než klasické modré nebo šedé by se necítili dobře, ale trochu odvahy v sobě přeci jen mají. Těmto mužům doporučujeme jít směrem decentní barvy, ale nenechat jí fádně prázdnou. Křídový proužek nebo zajímavá kombinace barev ve vzoru kostky dokážou přesunout byznysově formální modrou do cool letního obleku s nádechem italské nenucenosti.

Vzor na obleku také pomáhá k tomu, že po svatbě je snadné nosit všechny kusy (dva nebo tři, pokud je vesta) odděleně. Samostatné sako má totiž v dnešní době často větší využití než celý oblek.

I přesto, že vzor dodává obleku neformální vzhled, buďte s volbou vzoru opatrní. Nikdo nechce, abyste na svatebních fotkách díky obrovským růžovým kostkám vypadali, že máte po obřadu ještě šichtu na dětské oslavě jako klaun.

DSC_0964

Barva i vzor, ale ne oblek

Třetí skupina je kombinací předchozích. Není tím ale myšlen zelený oblek s růžovým proužkem. Do této party zapadají nejméně formální ze svateb v archetypu The Italian Classic. Zahradní slavnosti a velmi neformální party, kdy se ani po hostech nechce nic extra.

I vy, jako ženich, tak můžete ulehčit formálnosti svého outfitu. I přesto byste ale vždy měli být alespoň o level výše než vaši hosté. Je dobré ukázat, kdo je tady ženich.

Outfit pak může vypadat nějak takto: Jednoduchá světlá košile, jednobarevné kalhoty ve světlejším odstínu a sako nebo vesta se vzorem. Pokud se chystáte mít velmi odvázanou a veselou svatbu, můžete vzor použít na kalhoty a vrchní části oděvu nechat jednobarevné. Kostkované kalhoty dokážou skvěle odlehčit každý outfit.

Kombinace vzoru a „nevzoru“ jsou také nejsnazší pro nošení, jako běžný outfit po svatbě. A je celkem jedno, jestli to bude do práce nebo na každoměsíční romantickou večeři s novomanželkou.

Pokud bychom vám měli dát jednu radu na závěr, pak by to byla tato: Outfitů a jejich možností je nekonečno. V první řadě jde ale o váš společný velký den, a proto je hlavní podmínkou oblečení, abyste se v něm cítili pohodlně a komfortně. Nenechte se proto nikým tlačit směrem, ve kterém víte, že si svůj den neužijete.

DSC_1145

text: Michal Trnka | foto: archiv The Owners | patrner článku: The Owners