Oděv na míru těla i duše – představujeme venna.studio

DSCF7903

VENNA STUDIO | SLOW FASHION | ODĚV NA MÍRU


Mezi svátky pro vás máme článek, který vám osvěží mysl. Po veškerém shonu – nejdříve předvánočním a později rodinném – vám přinášíme něco pomalého v tom nejlepším slova smyslu. Rádi bychom vám představili designérské studio, které za poslední rok uš(i)lo velký kus cesty a zaslouží si vaši pozornost. Obzvlášť pokud potřebuje ušít oděv, který si vyžaduje výjimečnou pozornost – představujeme venna.studio

Venna.studio je krejčovství, které vzniklo z čisté touhy vytvářet oděv s respektem k přirozeným tělesným křivkám a materiálu. Řeč je o počinu dvou žen – Natálie Drevenákové a Venduly Kolářové – které se potkaly při studiu výtvarných umění na brněnské FAVU. „Studovala jsem tělový design a bavilo mě tvořit hmotné věci. Ve své bakalářské práci jsem zkoumala spojitost mezi oděvem a imunitním systémem jakožto něčím, co nás chrání a izoluje před vnějšími vlivy,“ popisuje Vendula. Impulz k založení krejčovského studia přišel o něco později zcela organicky na základě poptávky po lněných kouscích oblečení, které si holky nejdříve šily samy pro sebe. Následně je nadchlo projekt rozvíjet jako něco, při čemž mohou uplatnit svou kreativitu a tvořivost. Zároveň však jeho prostřednictvím vyjádřit svůj nesoulad s konzumerismem, který pohání módní průmysl.

Touha dělat věci jinak

Projekt funguje tři roky a na svém kontě má nespočet spokojených zákazníků, kterým Vendula s Natálií ušily často i celý šatník. Aktuálně se specializují na práci se lnem, přírodním materiálem a to zejména pro jeho termoregulační schopnosti. Len se snadno přizpůsobí potřebám lidského těla a je vhodný jak na léto, kdy vás chladí, tak na zimu, kdy vás hřeje. Designérky jsou však otevřené i jiným materiálům, dle požadavků a potřeb zákazníka a v budoucnu by si rády osvojily například práci s vlnou. Kromě přírodních materiálů je dalším důležitým aspektem studia tvořit z duchu pomalé módy a neprodukovat nadměrné množství oděvu zbytečně. To se designérkám daří prostřednictvím zakázkové výroby, kdy nový oděv vzniká až po jeho konkrétní poptávce. Váš kousek od Venny vám domů přijde tedy po dvou týdnech od vytvoření objednávky. Mimo zakázkovou výrobu, na kterou tvůrkyně nedají dopustit, letos spustily i vlastní e-shop, kde si můžete vybrat z několika unisex kousků, které spolu vzájemně ladí. I prostřednictvím e-shopu si tak můžete obléct od trička až po kabát a vybavit si celý šatník. 

DSCF6610_4

DSCF7711

Na míru těla i duše 

Designérky nedají dopustit na osobní kontakt se zákazníkem, který jim umožňuje co nejlépe pochopit jeho potřeby a touhy. Prostřednictvím zkoušek a konzultací je zákazník navíc zcela začleněn do tvůrčího procesu a na tuto fázi si designérky zvláště potrpí. „Je zřejmé, že kus oblečení tak přirozeně v očích spotřebitele nabude na hodnotě a přesně tak nám to dává smysl,“ vysvětlují zakladatelky studia. Tento přístup jde ruku v ruce i s tvorbou svatebních šatů či jakéhokoliv jiného oděvu vznikajícího pro konkrétní událost. V minulosti designérky zabrousily i do svatebního průmyslu, kdy šily například svatební košili pro ženicha, půlnoční šaty pro nevěstu nebo společenské šaty pro družičky. V tomhle odvětví spatřují velký potenciál studia a rády by se na něj do budoucna více zaměřily. 

DSCF8727

DSCF6882

Váš osobitý kousek vám holky ušijí v ateliéru v Brně na náměstí 28. října, kde probíhají i zkoušky a konzultace. Studio se navíc před nedávnem rozrostlo o nové členy a do budoucna by si zakladatelky přály, aby Venna působila jako platforma otevřená všem, kteří souzní s jejími hodnotami a přejí si přispět svým podílem. 

Pokud si tedy potrpíte na věci s přesahem, kousek od Venny by ve vašem šatníku neměl chybět! 

text: Klára Opatřilová | fotky: Darya Rasokhina