RECEPT: Srnčí se šípkovou a houskovým knedlíkem

DSC_4638

RECEPT I SRNČÍ SE ŠÍPKOVOU I KNEDLÍK I ZÁSADNĚ ZDRAVĚ I OBĚD


Co by to bylo za svatbu bez svatebního oběda? Doba si žádá mimořádnou inspiraci, pokud se berete a nemáte jak a kde uspořádat klasickou svatební hostinu, můžete se do kuchtění pustit sami. Takovou srnčí šípkovou navíc kromě svatebčanů jistě ocení i pan (novo)manžel jen tak k nedělnímu obědu. Podávat ji můžete s houskovým knedlíkem, do kterého podaří-li se vám propašovat pár nasekaných kopřiv, zaděláte si na jarní Velikonoční obyčej, sváteční „hlavičku“ plnou bylinek, u které se už nikdo ošívat nebude!

DSC_4650

Suroviny na 6 porcí

Na maso s omáčkou:

2 cibule

2 mrkve

2 řapíky celeru

2 lžíce přepuštěného másla

700 g srnčí kýty (na kostky)

čerstvý pepř

1/2 lžičky kůry z neošetřeného pomeranče

1/2 lžičky soli

5 kuliček nového koření

4 bobkové listy

1/2 badyánu

1/4 lžičky skořice

300 ml červeného vína

400 g konzervovaných rajčat

600 ml zeleninového vývaru

5 lžic šípkové marmelády

 

Na knedlíky:

500 g hrubé mouky

1/4 lžičky soli

160 ml 30% smetany

160 ml vody

10 g (suchého) droždí

1 vejce

80 g houskového pečiva

1 hrst čertsvě sekaných kopřiv

tuk na potření

1. Na stejně velké kostičky nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu postupně otestujte na přepuštěném másle. Začněte mrkví a celerem, na závěr přidejte cibuli, aby se nespálila.

2. Do restovaného základu přidejte srnčí kýtu, okořeňte, osolte a opečte masové kostky ze všech stran.

3. Zalijte vínem, nechte odpařit alkohol a přidejte konzervovaná rajčata. Při nízkém stupni nechte mírně vařit, do změknutí masa, za občasného podlévání vývarem. Zabere to asi 3 hodiny.

4. Připravte si kynuté knedlíky – Prosátou mouku osolte a promíchejte.

5. Do teplé vody se šlehačkou přidejte droždí a vejce a prokvedlejte. Vlijte do mouky a v robotu nebo v ruce vyhněťte v pevné a lehce lepivé, ale nadýchané těsto.

6. Přidejte pečivo a znovu promíchejte a nadýchejte. Nechte kynout při pokojové teplotě asi 1 hodinu zakryté potravinovou folií.

7. Jakmile těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem, rozpulte nebo rozčtvrťte ho a vyválejte do šišek, které nechte ještě alespoň půl hodiny nakynout pod navlhčenou utěrkou.

8. Dejte vařit nižší množství vody do hrnce s pařákem a podle velikosti nakynuté knedlíky napařujte asi 15-20 minut.

9. Hotové knedlíky rozpulte, abyste zjistily, jestli jsou dobře uvařené. Nejlépe vám to půjde nití.

10. Na závěr dochuťte maso solí, pepřem a šípkovou marmeládou. Lehce provařte a podávejte s houskovým knedlíkem.

DSC_4634

DSC_4665

text a fotografie - Jana Králiková, Zásadně zdravě