RECEPT I SVATEBNÍ DORT I PISTÁCIOVÝ DORT I ZÁSADNĚ ZDRAVĚ
Máte rádi mandle – a marcipán? A umíte si představit, jak chutná taková dobrota z pistácií? DOKONALE! Představuju vám svůj pistáciový dort bez lepku a laktózy, slazený javorovým sirupem a datlemi a se svěží citronovou polevou, kterou můžete připravit úplně bez cukru. Ukrojte si kousek, ochutnejte, zavřete oči a cestujte se mnou do Levanty – do Izraele, Palestiny, Libanonu, Jordánska a Sýrie – do oblasti, kde v kuchyni hrají prim barvy a výrazná, nikoli pálivá koření, ve sladkých pokrmech pak ořechy, datle, fíky a med. Dort je inspirovaný recepty izraelsko-britského šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho, jehož kuchařky vycházejí i u nás.
Na dort:
5 vajec
70 ml javorového sirupu
150 g (přepuštěného) másla, rozehřátého
50 g rýžové mouky
1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
1 lžíce Amaretta
120 g datlí
200 g pistácií
1,5 lžičky čerstvé citronové kůry
Na polevu:
100 g moučkového cukru nebo sušeného kokosového mléka
1,5–2 lžíce citronové šťávy
K dozdobení:
pistácie
jedlé květy
-
Celá vejce vyšlehejte s javorovým sirupem do pěny.
-
Postupně zašlehávejte máslo. Postupujte podobně, jako byste připravovali majonézu, tedy máslo přilévejte tenkým pramínkem. Vznikne nadýchaná emulze.
-
Smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte k vyšlehané směsi.
-
Přilejte Amaretto. Přidejte nasekané datle, pistácie, které jste v robotu nebo sekáčku rozmixovali na moučku, a citronovou kůru. Zlehka promíchejte.
-
Směs nalejte do formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem.
-
Vložte do trouby předehřáté na 170 °C (horní a spodní ohřev) na 50 minut.
-
Připravte polevu: buď tradičně z moučkového cukru a citronové šťávy, nebo bez cukru – v tom případě do sušeného kokosového mléka (osvědčila se mi značka Sense Coco) vidličkou zašlehejte citronovou šťávu do konzistence husté glazury.
-
Vychladlý dort přelejte polevou, nechte zatuhnout a na závěr dozdobte pistáciemi a květy (pokud sáhnete k eustomě, stonky obalte alobalem, ať nepřijdou do kontaktu s jídlem, eustoma neboli jícnovka není jedlá).
text a fotografie - Jana Králiková, Zásadně zdravě