RECEPT I ŠLEHAČKOVÁ ROLÁDA I KYTKY K JÍDLU I ZÁSADNĚ ZDRAVĚ
Bábovku s voňavou levandulí nebo pesto z aromatického medvědího česneku už jste pravděpodobně ochutnali, ale co třeba zeleninový salát se sytě růžovými květy hrachoru nebo palačinky se zářivými květy měsíčku lékařského? Vše o jedlém kvítí a býlí ví Jana Vlková (kytkykjidlu.cz), se kterou Jana Králiková před dvěma lety pořádala kurz vaření Květinové kulinárium – a právě z tohoto kurzu vám přinášíme recept na nadýchanou roládu.
Na roládu:
4 vejce
špetka soli
3–4 lžíce cukru
4 lžíce polohrubé mouky
Na náplň:
500 ml 30% smetany ke šlehání moučkový cukr podle chuti jahodový džem
jedlé květy k ozdobení
-
Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a polovinou cukru do pevného sněhu.
-
Žloutky a druhou polovinu cukru vyšlehejte do světlé pěny a zlehka do ní stěrkou zapracujte sníh. Po lžících postupně zapracujte stěrkou i všechnu mouku.
-
Plech vyložte pečicím papírem a těsto rozprostřete po celé ploše ple- chu do stejně vysoké vrstvy. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C do růžova, asi 7 minut.
-
Ještě teplou roládu stočte, aby držela tvar a nepopraskala. Přikryjte čistou utěrkou a nechte ji vychladnout.
-
Zatímco roláda chladne, vyšlehejte smetanu. Případně ji jemně do- chuťte cukrem, já to nedělám, chutná mi jen s džemem.
-
Roládu opatrně rozviňte, namažte džemem a šlehačkou. Část šlehačky odložte stranou.
-
Roládu znovu zaviňte, shora potřete odloženou šlehačkou a ozdobte jedlými květy. Před podáváním dejte vychladit.
text: Hana Janišová | recept a foto: Jana Králiková, Zásadně zdravě