RECEPT: Květinová šlehačková roláda

ROLADA

RECEPT I ŠLEHAČKOVÁ ROLÁDA I KYTKY K JÍDLU I ZÁSADNĚ ZDRAVĚ


Bábovku s voňavou levandulí nebo pesto z aromatického medvědího česneku už jste pravděpodobně ochutnali, ale co třeba zeleninový salát se sytě růžovými květy hrachoru nebo palačinky se zářivými květy měsíčku lékařského? Vše o jedlém kvítí a býlí ví Jana Vlková (kytkykjidlu.cz), se kterou Jana Králiková před dvěma lety pořádala kurz vaření Květinové kulinárium – a právě z tohoto kurzu vám přinášíme recept na nadýchanou roládu.

Na roládu:

4 vejce

špetka soli

3–4 lžíce cukru

4 lžíce polohrubé mouky

Na náplň:

500 ml 30% smetany ke šlehání moučkový cukr podle chuti jahodový džem

jedlé květy k ozdobení

XT2A2987

  1. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a polovinou cukru do pevného sněhu.

  2. Žloutky a druhou polovinu cukru vyšlehejte do světlé pěny a zlehka do ní stěrkou zapracujte sníh. Po lžících postupně zapracujte stěrkou i všechnu mouku.

  3. Plech vyložte pečicím papírem a těsto rozprostřete po celé ploše ple- chu do stejně vysoké vrstvy. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C do růžova, asi 7 minut.

  4. Ještě teplou roládu stočte, aby držela tvar a nepopraskala. Přikryjte čistou utěrkou a nechte ji vychladnout.

  5. Zatímco roláda chladne, vyšlehejte smetanu. Případně ji jemně do- chuťte cukrem, já to nedělám, chutná mi jen s džemem.

  6. Roládu opatrně rozviňte, namažte džemem a šlehačkou. Část šlehačky odložte stranou.

  7. Roládu znovu zaviňte, shora potřete odloženou šlehačkou a ozdobte jedlými květy. Před podáváním dejte vychladit.

     XT2A2934text: Hana Janišová | recept a foto: Jana Králiková, Zásadně zdravě