RECEPT: Divoké CHILLI CON CARNE z jednoho hrnce

XT2A0628

RECEPT I ZÁSADNĚ ZDRAVĚ I CHILLI CON CARNE I AMERIKA I MEXICO


Část mojí rodiny „přes koleno“ pochází prapůvodně z Texasu, kde je texasko-mexická kuchyně hodně oblíbená. Díky rodinným setkáním jsem si před lety přivezla z Ameriky i pár fíglů, jak na takový parádní tex-mex – a jedním z mých nejoblíbenějších receptů je právě tohle divoké chilli con carne z jednoho hrnce, kterým uhrane te nejednoho muže. V případě, že mu recept podstrčíte a zanecháte ho v kuchyni s jedním hrncem a pekáčkem (na rýži), můžete se těšit na báječně jednoduchou, krémovou a příjemně pikantní večeři, díky které svému dokonalému protějšku můžete padnout k nohám!

 

XT2A0608

 

NA 4 PORCE POTŘEBUJEME:

 

1 velká cibule


1 červená paprika


1 stroužek česneku


3 lžíce (olivového) oleje


1 lžička uzené červené papriky


1 lžička drceného kmínu


chilli vločky podle chuti


2 lžíce rajčatového protlaku


300 g mletého hovězího masa

 

300–400 ml vývaru či vody


400 g krájených rajčat


1 lžička sušené voňavé majoránky

 

3–4 čtverečky 70% čokolády


400 g uvařených červených fazolí

 

sůl

 

pepř


limeta


chilli


čerstvý koriandr

 

Na rýži:


300 g tříbarevné (divoké) rýže

 

voda


sůl


3 plátky másla

 

 
  1. Oloupejte cibuli, rozkrojte papriku, zbavte ji semínek a oboje nakrájejte na kostičky. Cibuli na drobné, papriku klidně na větší.
  2. Oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno.
  3. Na olivovém oleji orestujte cibulku spolu s paprikou. Jakmile budete mít cibulovo-paprikový základ lehce zkaramelizovaný – zabere to asi 10 minut – přidejte k němu koření a česnek a zlehka opečte. Dejte si pozor, ať koření nepřipálíte – zhořklo by.
  4. Přidejte rajčatový protlak a mírně ho orestujte, dodá výslednému pokrmu nasládlou chuť.
  5. Pak přidejte mleté maso, vařečkou ho rozdělujte na menší části a zprudka vše opékejte. Potrvá to 5–7 minut. Osolte a opepřete.
  6. Přilijte vývar, přidejte pokrájená rajčata (pokud nemáte čerstvá, použijte kvalitní z konzervy), přisypte majoránku, přidejte čokoládu, dobře promíchejte a nechte pod poklicí probublávat 40–50 minut, do změknutí masa. Občas obsah hrnce zkontrolujte a ode dna zamíchejte.
  7. Troubu předehřejte na 220 °C. Propláchněte rýži, dejte ji do pekáčku a zalijte vodou tak, aby byla 1 cm nad vrstvou rýže. Vodu osolte a pekáček vložte do rozehřáté trouby. Pečte asi 40 minut. Ke konci můžete přidat máslo, aby se navrchu rozehřálo a rýži příjemně dochutilo.
  8. Jakmile bude maso měkké, přidejte uvařené fazole (pokud nemáte, použijte kvalitní sterilované) a vše ještě asi 5 minut dohromady prohřejte. Dochuťte solí a pepřem, případně limetovou šťávou a chilli.
  9. Servírujte do hlubšího talíře – nejprve divokou rýži, doprostřed masovou směs s fazolemi – a ozdobte čerstvým koriandrem.

 

XT2A0574

 

XT2A0583

 

XT2A0593

 

XT2A0601

 

foto a text: Jana Králiková, Zásadně zdravě