RECEPT: Bún Chá vepřové maso s rýžovými nudlemi

DSC_9374

ZÁSADNĚ ZDRAVĚ I BUN CHA I VIETNAM I RECEPT


V Česku známe bún chả hlavně jako grilovaný vepřový bůček nebo všelijaké kousky vepřového masa. Ve Vietnamu se ale tradičně setkáte spíš s kombinací bůčku a karbanátků, kterým se říká „chả“. Autentické vietnamské bún chả proto často obsahuje chả miếng [čá mjen], tedy opečený tenký plátek naloženého bůčku nebo jiného tučného vepřového masa, a chả băm [čá bam] neboli karbanátky z jemného mixovaného/mletého vepřového boku a ramínka. Uvařte si s námi 4 porce!

Na nakládanou zeleninu potřebujeme:

200 g mrkve

200 g bílé ředkve / kedlubny

50 g třtinového cukru + 1 lžíce

5 g soli + 1 lžička

80 ml octa 250 ml vody

 

Na grilovaný bůček potřebujeme:

300 g vepřového boku

1⁄4 lžičky soli

1 lžíce cukru

1 lžíce rybí omáčky

1 lžíce sójové omáčky

1 stonek citronové trávy

1 stroužek česneku

1⁄2 lžíce čerstvě nasekaného zázvoru

černý pepř

(rýžový olej)

 

Na karbanátky:

150 g vepřového boku

150 g vepřové plece (ramínka)

1⁄4 lžičky soli

1 lžíce cukru

1 lžíce rybí omáčky

1 lžíce sójové omáčky

1 stonek citronové trávy

1 stroužek česneku

1⁄2 lžíce čerstvě nasekaného zázvoru

2 lžíce nasekaných stonků koriandru setého

1 lžíce nasekané jarní cibulky

černý pepř

(rýžový olej)

 

Na omáčku:

100 ml třtinového cukru

100 ml rybí omáčky

125 ml limetové šťávy

3 stonky citronové trávy

2 stroužky česneku

1 chilli paprička ptačí oko

300 ml horkého vývaru

 

Na oblohu:

300 g kulatých rýžových nudlí

asijské bylinky (koriandr setý, klasnatka brvitá, perila křovitá, máta...)

chilli papričky a limeta

DSC_9385 

Nejprve si naložte zeleninu, potom maso a připravte si omáčku. Vše ideálně den předem.

  1.  Zeleninu nakrájejte na nudličky julienne, zasypte je lžící cukru a lžičkou soli a dobře promněte v rukách. Nechte 15 minut odstát.
  2. Smíchejte ocet, zbytek cukru a soli, promíchejte. Vodu přilévejte postupně a ochutnávejte, dokud nebude nálev harmonický, ale výrazný.
  3. Sladko-slanou zeleninu promyjte a zalijte ji kyselou zálivkou. Dejte do lednice.
  4. Maso na grilovaný bůček nakrájejte na tenké plátky o síle maximálně 0,5 cm.
  5. Plátky osolte, pocukrujte, přidejte rybí i sójovou omáčku, nasekaný stonek citronové trávy, česnek a zázvor nadrobno, vše dobře promíchejte a opepřete. Nechte odležet v chladnu, ideálně přes noc nebo alespoň pár hodin, pak vyndejte z lednice a nechte alespoň půl hodiny při pokojové teplotě.
  6. Maso na karbanátky rozmixujte nebo pomelte. Přidejte k němu sůl, cukr, omáčky, nasekanou citronovou trávu, česnek, zázvor, koriandrové stonky a cibulku nadrobno. Dobře promíchejte, jako sekanou, a opepřete. Nechte odpočinout alespoň pár hodin v chladu. Stejně jako plátky masovou směs pak vyndejte z lednice a nechte alespoň půl hodiny při pokojové teplotě. Vytvarujte karbanátky velikosti desetikoruny.
  7. Na omáčku smíchejte cukr, rybí omáčku a šťávu z limet v uzavíratelné sklenici. Přidejte nadrobno nasekanou citronovou trávu, česnek i chilli, přilijte horký vývar a dobře protřepejte, aby se rozpustil cukr.
  8. Nudle namočte do studené vody alespoň půl hodiny před vařením. Uvařte je podle návodu, propláchněte studenou vodou a přesuňte je do větší mísy.
  9. Do rozehřáté pánve vlijte trochu oleje a kousky bůčku a karbanátky opečte z obou stran do karamelova. Skvělá je taky příprava na grilu, v tom případě se poohlédněte po vietnamských grilovacích mřížkách, které vám přípravu bún chả na ohni usnadní.
  10. Otrhejte bylinky a dejte je do velké společné mísy.
  11. Každému u stolu do misky rozlijte omáčku zředěnou horkým vývarem, do kterého rozdělíte porce masa. Nudle si namáčejte do misky s masem, bylinkami a nakládanou zeleninou. Můžete si přikrájet čerstvé chilli, případně dochutit limetou.

 DSC_9418

DSC_9374-2

DSC_9422

foto a text: Jana Králiková, Zásadně zdravě