PRVNÍ POMOC: Zábava pro hosty

DSC06849

ZÁBAVA I SVATEBNÍ ZÁBAVA I ZÁBAVA PRO HOSTY I KOUZELNÍK I MIKROMAGIE


Zábava na svatbě může být trochu oříšek. S velkou pravděpodobností se sejdou lidé všech věkových skupin a zájmů natolik rozdílných, že spolu vášnivá pletařka a zavilý sběratel pivních podtácků těžko budou hledat společnou řeč. Dále hrozí rozpaky mezi lidmi, kteří se vzájemně neznají, popřípadě nuda, největší zabiják jakékoli oslavy. Proto je lepší hosty zabavit. Dnes tu máme obecné tipy a něco ze světa kouzel. Svůj přístup a pár triků nám přiblíží Ladislav Drugo, který vystupuje jako El Magico.

Plán dne

Vše se samozřejmě odvíjí od konceptu svatby. Pokud se obřad koná v 10.30 a pak máte v plánu věnovat dvě hodiny fotografování svatebních portétů, ke společné tabuli všichni usednou před půl třetí. Následný program, který vyplní čas do večerního rautu, už rozpačitý dojem z dlouhého čekání nevylepší, leda by přijel Karel Gott. Jestliže naopak hosty zvete až na obřad se západem slunce, program nemusí čítat desítky bodů. Působivý proslov svědků, příjemná živá hudba a hvězdné nebe nad hlavou vám práci výrazně usnadní.

Holky z naší školky

Ano, vaši hosté se přijeli na svatbu bavit, ale žádnou paniku, neznamená to, že musíte všechno zařídit vy. Nebojte se svěřit program do rukou koordinátorky nebo svědků. Občas se v našich nejbližších skrývají velcí baviči nebo šikovní hudebníci, kolegové z práce pro vás třeba rádi sepíšou svatební noviny, kamarádky z dětství si připraví taneční vystoupení. Jen je dobré veškeré výboje iniciativy a kreativity směřovat na jednu osobu, která se postará o hladký průběh (dále vizte odstavec Únos nevěsty).

Hod kyticí

Plánujete-li svatbu v tradičním duchu, o část programu máte postaráno. Před vstupem do restaurace můžete zametat střepy, hosty pobavíte vzájemným krmením děrovanou lžicí, po obědě se většinou očekává krájení dortu a první tanec novomanželů. Hod svatební kyticí si nechejte až na chvíli, kdy ji nebudete potřebovat – třeba po společném fotografování, před převlečením do jiných šatů nebo těsně před vaším odjezdem. Pokud si ji chcete nechat na památku, můžete nechat uvázat menší kopii a hodit tou. Kytici chytají neprovdané a po sňatku toužící ženy, ale jestliže takové mezi sebou nemáte, tento bod nemilosrdně vyškrtněte.

Únos nevěsty

Tento zvyk k nám přišel z Balkánu. V nestřežené chvíli část hostů zabaví ženicha, zatímco druhá parta nevěstu odláká k autu a odveze do baru, restaurace či hospody v okolí. Ženich musí nevěstu najít a zaplatit útratu. Zní to jako legrace – zejména pro skupinku „únosců“, ale věřte, že může pokazit celou pečlivě plánovanou svatbu. Proto se vy v roli hostů-únosců určitě předem domluvte se svatební koordinátorkou, svědkyní nevěsty nebo jinou zainteresovanou osobou, abyste nenarušili třeba fotografování nebo zmiňovaný první tanec novomanželů. Zlaté pravidlo hovoří o únosu v délce třiceti minut, střízlivých řidičích, ale i ženichovi, protože není nic trapnějšího, než když společensky příliš unavený novomanžel svou milou hledat nechce.

Stálice i novoty

Odpolední zábavu může zpestřit svatební kvíz, svatební noviny, zápisy do svatební kroniky, malování společného obrazu, otisky prstů na strom s rodokmenem. Často se objevují fotokoutky s různými vtipnými nápisy a rekvizitami – a nebojte se pár týdnů před svatbou vyzvat hosty, zda by do koutku něco nepřinesli. Myslivecký klobouk prastrýce Otomara na hlavě tety Vladěnky dodá snímku víc osobního kouzla než Rumburakův plášť z fundusu. Zvažte, zda je vhodné rozbalovat svatební dary nebo předčítat ze svatebních blahopřání – bez ozvučení vás budou slyšet jen ti nejblíže sedící, s mikrofonem se ztrácí osobní rozměr, nehledě k tomu, že ne každý pisatel chce, aby jeho niterné přání novomanželům zaznělo před plným sálem.

A co děti, mají si kde hrát?

Možná děti ještě nemáte, možná už vám vaše vlastní ponesou vlečku. Svatební den ale bývá pro malé bytosti dlouhý a úplně se nevyplácí nechat je nezřízeně pobíhat po sále a ujídat svatební koláčky. Nejen rodiče ocení hlídací/hrací koutek, krátké divadlo, hry nebo třeba malování velkého obrazu pro novomanžele. Z praktických věcí myslete i na přiměřeně přizpůsobené (dětské) menu, dostatek židliček u tabule a místa na parkování kočárků. Na druhou stranu třeba ve Švédsku není neobvyklá ani pozvánka s přípodotkem „dětem prosím zajistěte jiný program“, což často vítají i rodiče, protože si mohou pár hodin vydechnout.

...možná přijde i kouzelník!

To bude asi bratranec ženicha, říkáte si o muži, který se usadil naproti vám. Příjemný společník, škoda že bydlí na druhém konci republiky, pomyslíte si u kávy a dortu. A pak najednou vytáhne z kapsy karty. Předvede dva tři triky pro nás, co sedíme nejblíž, spiklenecky mrkne a jde si sednout na druhý konec svatební tabule. Připije si na zdraví novomanželů a po chvíli mu začne hořet peněženka! Mírně ospalá nálada dostane nový impuls. Neznámý si mezi prsty hbitě prohazuje mince a najednou má novopečený švagr za uchem desetikorunu. Ano, i na svatbě můžete zažít kouzelnické vystoupení!

DSC06793

Mikromagie i na vaší svatbě

Nečekejte holubice, rozřezávání lepých děv doprovázené vířením bubnů nebo vytahování králíků z klobouku (i když i velkou jevištní magii si lze objednat). Kouzelník se pohybuje přímo mezi hosty a doslova na dosah ruky jim předvádí různé triky. Říká se tomu mikromagie a Ladislav Drugo se tomuto oboru zábavné magie věnuje již několik let. Při kouzlení používá nejčastěji karty, mince či drobnější předměty, které si vypůjčí přímo od svatebních hostů, ať už jsou to klíče nebo prsteny.

Ideální načasování

Ladislav Drugo nechává čas svého vystoupení na přání novomanželů: některé páry si přejí rozproudit klidnější pasáže po obědě, jiné ještě více uvolnit večerní zábavu. Jeho program trvá asi hodinu a půl až dvě hodiny, záleží také na počtu hostů. Během této doby El Magico obejde všechny zájemce a těm nejvíce zvídavým i nějaký ten trik poodhalí detailněji. Mikromagická část svatebního programu zaujme víc dospělé, ale i děti s úžasem hledí na optické iluze a zázraky s věcmi, které jim doteď připadaly obyčejné.

Nevšední zážitek

Ladislav se svými mikromagickými vystoupeními na svatbě slaví úspěchy a zaručeně dodá oslavě šmrnc. Snoubenci ho předtím viděli třeba na firemním večírku nebo při otevření nového baru a napadlo je pozvat si mikromága i na svatbu. Při tvorbě programu mu nechávají volnou ruku a Ladislav jako poděkování za důvěru představí všechny triky, které má v repertoáru. Pobaví se všichni, a protože se jedná o velmi neotřelou část zábavního svatebního programu, která zatím není příliš rozšířená, své hosty zaručeně překvapíte. A který Ladislavův trik má největší ohlas? Přece neviditelné karty!

DSC06867

DSC06797 kopie

DSC06818

DSC06831

DSC06845

DSC06802 kopie

text: Hana Janišová | foto: Ondřej Čižmář