Právě jste se zasnoubila a svatba je jedna velká neznámá? Nebojte, poradíme vám jak začít!

fotka-28

PLÁNOVÁNÍ SVATBY | SVATEBNÍ ABECEDA | AUTENTIKA


Proces plánování svatby je velmi náročná záležitost, kterou si každý přejeme řešit jednou za život. Vyžaduje velké množství kreativity, ale i disciplíny a smyslu pro organizaci. Ze dne na den přibude na prsteníčku kroužek s kamínkem a svatební kolotoč může začít. Pokud je to to, co aktuálně prožíváte, tak jste tu správně! Čtete totiž první článek z naší nové rubriky – Svatební abeceda – prostřednictvím které se vám podáváme pomocnou ruku při plánování svatby.

Za vrchol svatební sezóny se považuje léto. Podzim je tedy pro svatební dodavatele nejvhodnější období k odpočinku a pro zasnoubené naopak nejlepší čas, kdy začít plánovat svatbu. Proč a jak na to si nastíníme v prvním článku této rubriky. Na pomoc jsem si přizvala zkušené ženy z oboru – Anet Jandovou a Báru Vodehnalovou – svatební koordinátorky, které tvoří nezapomenutelné oslavy pod značkou Autentika. Jejich pohled na ranou fázi plánování svatby a cenné rady, které mi předaly na základě letitých zkušeností, jsem pro vás shrnula do tří odstavců. Jste připraveni? Směle do toho!

Kdy začít?

Říká se do roka a do dne, ale je to dostačující? Dle úsudku a zkušeností Anet a Báry je rok předem ideální doba na to začít. Při konstantním posouvání jednotlivých kroků a jejich správné prioritizaci byste měli stihnout svatbu naplánovat za rok. Zároveň je to doba, za kterou by se vaše představy a vize neměly výrazně měnit. Plánování svatby příliš dlouho může být na škodu. „S pár nevěstami jsme plánovali svatby i dva, tři roky předem. To už je příliš. Během procesu se jim změnil styl a preference, což často vedlo k zásadním změnám svatby,“ vysvětluje Anet.

Jak začít?

Na tuto otázku bohužel jednoznačná odpověď není. Co je zprvu podstatné, je zamyslet se nad konceptem svého dnu D a ujasnit si následující body:

  • formu obřadu – civilní, či církevní;
  • místo – sakrální stavba, či specifické místo, které odpovídá mým představám;
  • finance – intimní oslava pro 25 svatebčanů, nebo bujará veselka pro 200 lidí;
  • forma slavnosti – bude vaše slavnost plná zajímavého programu, tak aby se nikdo nenudil, nebo patříte mezi ty, co rádi dělají věci spontánně a neotřele;
  • vizuální styl – bude vaše oslava hýřit pestrými barvami, nebo se ponese v duchu minimalismu a jemných odstínů.

Díky jasné vizi konceptu svatby budete moct dále pokračovat v prioritizaci kroků. Jako první je potřeba ujasnit si, co je pro vás nejdůležitější, což vám poslouží jako referenční bod. Je to fotograf, který má v diáři už jen pár volných míst, a tak radši přizpůsobíte datum své svatby jeho času? Nebo trváte na svatbě na zámku, jehož rezervace bude představovat zdlouhavý administrativní proces, který je potřeba začít řešit jako první?

Po vlastní ose, nebo s profesionální pomocí?

Pokud vaše nervozita stoupá již u čtení těchto řádků, doporučuji vyhledat svatebního koordinátora. Čím dříve ho oslovíte, tím jednoduší celý proces bude. Zkušený profesionál vám s lehkostí pomůže zrealizovat vaši vizi a zachovat chladnou hlavu v moment, kdy se svatební kolotoč začne točit příliš rychle. Dejte si záležet s jeho výběrem. Hledáte parťáka na plánování velmi intimní záležitosti, tak je potřeba, aby vám s ním bylo dobře. V procesu hledání by vám mohla pomoci naše rubrika „3 minuty s“, ve které nám svatební dodavatelé odhalují svou motivaci k práci, oblíbené filmy nebo guilty pleasures. Jakmile najdete duši, se kterou vám to bude ladit, popište jí své představy co nejbarvitěji. Moodboardy nebo jiné prostředky, které vám pomůžou nastínit vizi jsou vítány!

Pro organizační typy, kteří se rozhodli pustit do plánování sami, máme pár tipů, kde čerpat inspiraci. Právě pro tyto případy budujeme na webu MILE Adresář, do kterého pro vás vybíráme ověřené svatební dodavatele, jejichž práce souzní s naší redakcí. Naopak pro ty, kdo nedají dopustit na listování stránkami, vydáváme Atlas. Ten se vám díky roztomilé velikosti vejde do kapsy od kabátu, tak abyste ho mohli mít stále po ruce a zapisovat si své poznatky. Neutuchající zdroj inspirace je samozřejmě instagram, kde například holky z Autentiky poctivě označují veškeré svatební dodavatele, se kterými spolupracují.

fotka-15

Jedno velké díky za cenné rady posíláme Anet a Báře do Autentiky a vám klid na duši s realizací velkého dne. Nádech, výdech, stejně je to o vás dvou.

text: Klára Opatřilová | foto: Anna Édes